Hopp til innhold

Elg ble mat for ulver

To eller flere ulver drepte denne elgen en av de siste dagene.

Elg drept av ulv

Elgen har fått hard medfart av ulvene. Det er mulig at de har forsynt seg av den flere ganger.

Foto: Viltnemnda i Marker og Rømskog

Se bildene: Elg drept av ulver

Det opplyser lederen for viltnemnda i Marker kommune, Nils Henrik Olsson.

Les også: Albinoelgen Albin lever!

Les også: Tre elger i Eidettunnelen - politiet advarer

Les også: Melder ikke fra om viltpåkjørsler

Skiløpere fant elgen

- Jeg fikk en telefon fra en kar her i bygda som hadde vært på skitur med barnevarnet i området mellom Rødenes og Rømskog på søndag. Det var de som fant elgen og oppdaget at det var ulvespor rundt omkring, så de ringte til meg, forteller Olsson.

Fordi elgen lå nesten nøyaktig på kommunegrensa valgte Olsson å ta med seg lederen i viltnemnda i Rømskog, Jon Sigmund Moen, som også representerer Statens Naturoppsyn.

- Sjelden å se så ferske skrotter

- Da vi kom frem, kunne vi raskt konstaterte at elgen hadde vært utsatt for ulv. Antakeligvis var det to ulver som drepte elgen, men det kan ha vært flere, for det var mange spor i området rundt kadavaret, sier Olsson.

At det var mange spor, kan selvsagt også skyldes at de samme ulvene har kommet tilbake til elgen flere ganger for å spise.

Olsson forteller at det ikke er spesielt uvanlig å finne rester etter ulv som har blitt drept av rovdyr, men det er ganske sjelden å finne så hele elgskrotter som denne.

- Vi finner jo kadavre av og til, men ikke så ferske. Det vi bruker å finne er bare noe hår eller noen benrester, mens her var det en hel elgskrott, sier Olsson.

- Få tegn til ulv i området i vinter

Han opplyser at det har vært lite ulveobservasjoner i Marker og Rømskog i vinter - særlig etter at det kom snø.

Men i Rømskog er det ellers ganske vanlig at folk finner restene etter et ulvemåltid.

– I fjor ble det i løpet av elgjakta funnet ti kadavare av elg som var blitt drept av ulv. Og for noen år siden ble hele 49 skrotter funnet i løpet av et års tid i Rømskog, sier Olsson.

Tror det var et hundyr

Det var en to år gammel elg som måtte bøte med livet denne gang, og Olsson og kollega Moen tror det var et hundyr, men er ikke sikre siden ulvene har påført det så store skader.