Hopp til innhold

Klager Nettavisen inn for PFU

Åge Sten Nilsen mener at anmeldelsen av hans nye plate, Glamunition, ble i drøyeste laget.

Åge Sten Nilsen

Åge Sten Nilsen har klaget Nettavisens anmeldelse av hans siste plate inn for Pressens Faglige Utvalg.

Foto: Jon Løvstad / Jon Løvstad

Åge Sten Nilsen, kjent fra MGP og glamrockheltene i Wig Wam, reagerer kraftig på anmeldelsen av hans siste plate på Nettavisens nettside Side2 .

Platen ble "politianmeldt"

Der ble Nilsens nye plate slaktet på en ganske spesiell måte.

Ikke bare ble den kalt "Årets dårligste plate" og tildelt terningkast én.

Anmeldelsen av platen ble nemlig også presentert som en politianmeldelse og illustrert med et ferdig utfylt skjema for forenklet politianmeldelse.

På skjemaet er fornærmede i saken oppført som "Det norske folk" og anmelder er oppført som plateanmelder for Side2 Pål Nisja-Wilhelmsen.

Første plateanmeldelse som havner i PFU

Anmeldelsen er nå klaget inn for Pressens Faglige Utvalg.

Dette er første gang en plateanmeldelse er klaget inn for PFU.

I august i fjor ble lokalavisen Troms Folkeblad politianmeldt av gruppen ZoCloz etter at en konsert de holdt ble slaktet av avisens anmelder, og nå skal altså presseskikken i en plateanmeldelse vurderes for første gang.

Ifølge brevet fra artistens advokat Brynjar Meling til PFU reagerer Nilsen sterkt på det virkemiddel som Nettavisen valgte å bruke.

- Ærekrenkelse

Meling skriver at "det virkemiddel som Nettavisen har brukt, herunder et offisielt politidokument, sammenholdt med assosiering med kriminalitet - som overgrep -, innebærer en ærekrenkelse i strid med straffeloven § 247 og et kraftig overtramp av kravet til sakelighet, omtanke og riktighet av opplysninger".

- Fansen tror han er politianmeldt

Advokaten viser til at "Nettavisen viste et bilde av en ferdig utfylt forenklet politianmeldelse, med en gjerningsbeskrivelse som bygget på at Åge Sten Nilsen – ved å ha laget det aktuelle albumet – hadde begått en straffbar handling".

Ifølge klagen skal Nilsen ha mottatt en rekke henvendelser fra unge fans som lurer på hva han har gjort galt siden han er politianmeldt.

Han skal også ha mottatt en rekke bekymrede meldinger fra eldre fans som faktisk har trodd at dette var en reell anmeldelse.

"Sågar hans egne barn er blitt kontaktet med spørsmål om deres far er politianmeldt," heter det i klagen til PFU.

Klagen ender med en anmodning om at PFU reagerer strengt mot hva Nilsen anser som et presseetisk overtramp som han ikke kan akseptere.

- Klagen går ikke på innholdet, men formen

Til NRK sier Melding:

- Ved å antyde at noe er et straffbart forhold går de langt over streken i forhold til hva man skal forvente av en seriøs musikkanmeldelse. For meg fremstår dette ikke som seriøs journalistikk. Vi synes at dette er en sak som bør vurderes i forhold til Vær Varsom-plakaten, sier Meling.

Han tror ikke at Sten Nilsen nå kommer til å fremstå som hårsår.

- Det som er viktig å merke seg, er at klagen ikke går på innholdet. Den går ikke på at han er hårsår eller negativ til å få dårlige kritikker. Det har han rygg til å bære som alle andre. Det dette går på er virkemidlene. Det å antyde at noe er et straffbart forhold, selv om det sikkert er gjort med et forsøk på glimt i øyet, er å gå for langt i denne sammenheng, sier Meling.

- Ment som humor

Redaktøren for Nettavisens Side2, Gaute Tyssebotn, synes at reaksjonen fra Nilsen er litt i overkant.

- Det er veldig spesielt. Det er en litt spesiell plateanmeldelse også, i forhold til normalen hos oss. Men hos oss er dette gjort med et humoristisk tilsnitt, og Glam-Åge mener det er et overtramp. Man kan jo vurdere hvor vellykket humor dette var, men dette er vel å ta litt hardt i, sier Tyssebotn.

Han mener at anmeldelsen holder mål og at PFU-klagen ikke forandrer hans syn på saken.

- Det er ikke noe mål for oss å være førstemann i PFU med en plateanmeldelse. Men dette endrer ikke vår oppfatning av anmeldelsen, sier Tyssebotn.