Hopp til innhold

Færre gauper neste år

Rovviltnemda reduserer kvoten fra sju til fem dyr i gaupejakta.

Rovviltnemnda i region 4, som omfatter Østfold, Oslo og Akershus, har vedtatt å redusere jaktkvoten med to gauper, skriver Eidsvoll og Ullensaker Blad på nett .

Har mistet ti dyr

Det er flere årsaker til nemndas vedtak.

På kun ett år har sju dyr blitt påkjørt i regionen. I tillegg er to årsunger fanget inn og plassert i Kristiansand dyrepark.

Ung gaupe får navn gjennom TV-aksjonen

Gaupe (Felis lynx) er en rovdyrart i kattefamilien. Fargen varierer, vanligst lysebrun med mørke flekker, kort hale med svart spiss. Har lange og svarte øredusker, og et kraftig kinnskjegg. Kroppslengde 70-120 cm med en hale på 15-25 cm. Kroppsvekt rundt 20 kg; hannene er vanligvis noe større enn hunnene. Kilde: Store Norske Leksikon.

Foto: Namsskogan Familiepark

LES: Gaupe drepte to lam ved tursti

I mai ble halsbåndet etter den radiomerkede gaupa «Lars» funnet avskåret i Aurskog-Høland.

Fylkesmannen antar at denne har blitt tatt livet av illegalt.

Dermed er totalt ti dyr tatt ut av bestanden siden kvotejakten i 2008, og målet til forvaltningen er å opprettholde seks familiegrupper.

Plikter å varsle om skadeskyting

På en av jaktens aller første dager i fjor ble en radiomerket, voksen hunngaupe skutt i Ski , og dermed ble gaupejakta i 2007 kortvarig for jegerne i Indre Østfold.

Noen dager senere skjøt jaktlaget sør i fylket et dyr på rundt 20 kilo ved Berby i Halden .

Årets gaupejakt ble dramatisk da en gaupe ble skadeskutt i Ørje .

- Det er alvorlig at vi ble varslet 7,5 time etter at skadeskytingen hadde funnet sted. Blir en gaupe skadeskutt, har man plikt til umiddelbart å gi beskjed til politi og Fylkesmann. Slik kan vi hindre at det ikke blir overskyting av kvoten, sa viltforvalter hos Fylkesmannen i Oslo og Akershus, Asle Stokkereit, til Halden Dagblad i februar.

LES OGSÅ: Fikk besøk av gaupe

Særbehandling i tre uker

Kvotene er fordelt på tre jaktregioner innenfor region 4.

I Østfold er det lov til å felle ett dyr tilsammen i Moss, Rygge, Råde, Fredrikstad, Hvaler, Hobøl, Våler, Spydeberg, Askim, Skiptvet, Sarpsborg, Eidsberg, Rakkestad og Trøgstad, og i de deler av Halden som ligger nord for riksveg 21 og vest for Iddefjorden.

LES: Død gaupe i plastsekk

I resten av fylket er ett av to dyr forbeholdt kommunene Marker, Aremark og den del av Halden som ligger sør for riksveg 21 og øst for Iddefjorden i de tre første ukene av kvotejakten.