Hopp til innhold

14 butikker med bedervet mat

I alt 14 butikker på Østlandet ble nektet å selge deler av varebeholdningen sin etter at Mattilsynet avdekket slurv med temperaturene i kjølediskene.

Mattilsynet har sjekket 240 daglivarebutikker i Østfold, Oslo og Akershus.

Over halvparten av diskene feil temperert.

Forbud mot varesalg

Svært mange steder ble det avdekket så klare brudd på regelverket at Mattilsynet nå krever at tiltak iverksettes.

I 14 butikker ble det også nedlagt omsetningsforbud fordi varene hadde en slik temperatur at det kunne medføre helseskade dersom de ble spist.

Lise Gjermundsen fra Gressvik i Fredikstad er en av de som blir skremt over Mattilsynets funn.

- Det høres jo ikke bra ut. Jeg tenker ikke på det til daglig, men det høres ikke betryggende ut, sier hun.

Nedslående resultat

Elin Konstanse Hagen er ferskvarekonsulent i Meny og passer på at blant annet fiskedisken på Wilbergjordet i Fredrikstad følger reglene.

Denne disken kom godt ut av Mattilsynets kontroller, men det gjorde ikke alle av de 240 kontrollerte daglivarebutikkene.

Resultatet er nedslående.

Kjøledisk

Temperaturen i kjøledisker skal ha mellom 0 og 4 grader. Halvparten av butikkene overholder ikke kravet.

Foto: Arkivfoto: Anne Storaunet / NRK

Godt over halvparten av butikkene har for varme kjøledisker, og litt under halvparten har for kalde varmeskap.

Varene kontrolleres ved ankomst

Det er ikke første gang Mattilsynet avdekker slurving med temperaturene.

En undersøkelse tatt for fem år siden viste samme resultat som nå.

Kristin Nummedal fra Mattilsynet sier bransjen burde ha lært nå.

- Temperaturen skal være mellom 0 og 4 grader i kjøledisken. Vi tar prøver for å sjekke at grensen ikke overskrides, og varene som kommer fra leverandør, skal ha god kvalitet og riktig temperatur ved ankomst, sier hun.

Vil bli bedre hele tiden

Ferskvarekonsulent Hagen er klar over at ikke alle tilfredtiller regelverket, men er trygg på sine egne butikker.

- Vi har internkontroll og tar kontinuerlig Trygg mat-revisjoner på Meny-butikkene. Vi retter øyeblikkelig på avvikene hvis de foreligger, så vi jobber hele tiden for å bli bedre og forbedre rutinene, sier hun.

Hun forteller at alle ansatte i ferskvareavdelingen må avlegge Trygg mat-eksamen.

- De må forstå viktigheten av trygg mat hos Meny, og jeg føler meg trygg på mine butikker i Østfold, sier Hagen.

Teknologi gjør jobben enklere

Undersøkelsen som ble tatt for fem år siden, viste at halvparten av kjølediskene var altfor varme. Det er nesten eksakt samme resultatet som i år.

Ferskvarekonsulent Hagen mener at mye har skjedd de siste årene, men at ikke alle klarer å henge med i utviklingen.

- Jeg tror teknologien kan bidra til at det blir lettere å følge med på temperaturene. Da slipper vi å ta manuelle prøver og kan følge status på kjølediskene på dataskjermer, sier hun.

- Må jo ha mat

Butikkunde Lise Gjermundsen innrømmer at hun ikke har tenkt særlig mye på temperaturer før, men tror at Mattilsynets seneste avsløringer gjør at hun kanskje vil tenke seg om en ekstra gang når hun er ute på neste handletur.

- Ja, det tror jeg nok, men jeg vet ikke hva jeg skal gjøre med det. Jeg er jo avhengig av å gå butikkene og kjøpe varene, men jeg håper at bransjen tar det alvorlig og gjøre noe med det, sier Gjermundsen.