Hopp til innhold

Frykter flere nedleggelser

Nedleggelsen av Natre i Skjeberg kan være den første av flere som rammer byggevare- og byggebransjen, frykter Lars Hovland, som er styremedlem i NHO Østfold.

Natre Skjeberg, tidl. Skjeberg trevarefabrikk

Bedriften Natre i Skjeberg kan bli lagt ned før jul, og NHO frykter at det kan bli flere som må gi opp i bygge- og byggevarebransjen.

Foto: Tomas Berger

De ansatte i Skjeberg-bedriften Natre fikk tirsdag beskjed om at det blir nedleggelse før jul .

De kjemper nå for videre drift i Skjeberg med færre ansatte.

Lars Hovland, som er distriktsleder i Veidekke i Østfold og styremedlem i NHO Østfold, sier at han frykter dør- og vindusprodusenten i Skjeberg bare er det første offeret for nedgangstidene som etterhvert har gjort seg gjeldende særlig i byggebransjen og byggevarebransjen.

- Flere konkurrerer om anbud

- Veldig mange føler nok en stor utrygghet innen bygg og anlegg nå. Når det gjelder anbud, for eksempel, ser vi stadig oftere at for jobber som bare tiltrakk seg to eller tre interessenter før, er det opptil 20 firmaer som konkurrerer nå.

Hovland forteller at det er stor kapasitet i markedet for tiden, og det kan etterhvert få konsekvenser.

- Flere kan måtte gi tapt

- Når byggefirmaene får mindre å gjøre, vil også de som produserer byggevarer, som Natre, merke dette. Det er allerede sendt ut permitteringsvarsler rundt omkring både til leverandører og byggefirmaer, sier Hovland.

Han frykter at dersom nedgangstidene vedvarer, kan flere bedrifter måtte gi tapt.

- Psykologisk effekt forsterker tendens

Men han tror ikke at en slik utvikling er uunngåelig, for det er ikke nødvendigvis slik at de økonomiske realitetene er så mørke som mange frykter.

- Vi ser tendensen i salget av nye boliger, at det har stoppet nesten helt opp. Det er nok mange årsaker til det, men jeg tror det tildels skyldes en pyskogisk effekt som har forsterket denne tendensen mer enn realitetene skulle tilsi, sier Hovland.

Han mener at det går an å gjøre politiske og økonomiske grep for å bedre situasjonen.

Håper at renten går ned

- Det vi kan håpe på, er at renten går ned, slik at det blir mer tro på fremtiden og slik at både bedrifter og enkeltmennesker ikke behøver å føle usikkerhet, men i stedet kan få en følelse av stabilitet igjen, av at nå har vi fått roet dette ned, sier Hovland.

Han håper også at staten nå vil satse på å bygge ut infrastruktur og investere i offentlige byggeprosjekter for å hjelpe bygg- og anleggsbransjen gjennom en tøff tid.