Hopp til innhold

Svensk-norsk Svinesund-krangel

LO og Fagforbundet i Halden har bedt regjeringen om hjelp til å få sprengt ut slik at det blir dypere passasje under Svinesundsbrua.

Båt under Svinesundbruene

Industriarbeidsplassene ved Nexans og Norske skog Saugbrugs kan være truet av at innseilingen er for grunn, og særlig tror LO at Nexans kabelfabrikk kan være utsatt.

Foto: Rainer Prang / NRK

Fagforeninger i Halden krever hjelp av regjeringen til å få fjernet tersklene på sjøbunnen ved Svinesund.

- Vi frykter arbeidsplasser går tapt om ikke større skip kan gå til Halden, sier LO-leder i Halden, Ole Larsen, til NRK.

I et brev til Halden Arbeiderparti skriver han at LO i Halden har fått en rekke bekymrede henvendelser om saken, og han krever at partiet prioriterer saken og tar den opp med sentrale myndigheter.

Svenskene sier nei til sprengning

Lys Line i Ringdalsfjorden

Ringdalsfjorden er en grensefjord mellom Norge og Sverige. Den strekker seg fra Singlefjorden og inn til Halden, der den går over i Iddefjorden. Det er smalt og grunt i farvannene.

Foto: Rainer Prang / NRK

Iddefjorden er en grensefjord mellom Norge og Sverige. Den strekker seg fra herregården Berby i sør til Halden i nord, der den går over i Ringdalsfjorden.

Fjorden ble gjennom mange år sterkt forurenset av utslipp fra Norske Skog Saugbrugsforeningen i Halden.

Fjorden var i 1970-årene biologisk død. Rensetiltak ble først satt i gang i 1980-årene, og fjorden fikk tilbake livet etter at celluloseproduksjonen ble stanset på Saugbrugs tidlig på 90-tallet.

Svenske politikere har ikke vært villige til å fjerne tersklene under havoverflaten ved Svinesund av frykt for at forurensningen skulle spre seg langs svenskekysten og til skjærgården.

- Forholdene i fjorden nå er gode, og her snakker vi kun om å kutte ned få meter på havbunnen på tersklene ved Svinesund, slik at større skip kan passere, men uten at det blir forurensning av den grunn, sier LO-leder Ole Larsen.

1 000 arbeidsplasser

Nexans i Halden

Nexans fabrikk på Knivsø i Halden (bildet) skiper ut høyteknologisk kabel i kilometervis. bedriften har gjennom flere år pekt på dybden på innseilingen ved Svinesund som et alvorlig problem.

Foto: Rainer Prang / NRK

Det er mer enn 1.000 arbeidsplasser på kabelfabrikken Nexans og Norske Skog Saugbrugs tilsammen.

Arbeidsplassene kan være truet av at innseilingen er for grunn, og særlig tror Larsen at Nexans kan være utsatt .

Jagerfly

- Den norske regjeringen må legge inn en forutsetning i en eventuell kjøpsavtale med svenskene om jagerfly at tersklene ved Svinesund skal fjernes, sier Fagforbundets leder i Halden, Kirsti Rørmyr.

Nexans har enorm suksess og haler i land den ene gigantkontrakten etter den andre. Men de store oppdragene byr på transportutfordringer, og LO-lederen er redd at konsernet kan prioritere vekk Nexans i Halden.

- I vår globaliserte verden er det ikke vanskelig å tenke seg, at hvis ikke fabrikken i Halden er konkurransedyktig - blant annet på grunn av at ikke store nok skip kan komme til havna - så kan virksomheten bli flyttet til andre land, sier Larsen.

Nexans har tidligere gitt uttrykk for at de store kabelskipene, som frakter flere kilometer lange kabler fra fabrikken innenfor tersklene ved fabrikkanlegget på Knivsø i Halden, har vansker med dybden i Ringdalsfjorden, som går under bruene ved Svinesund.

Vil ha terskel-fjerning inn i jagerflyavtale

Fagforbundet i Halden går enda lenger enn det lokale LO gjør og ber regjeringen la en sprengning av terskelene i Ringdalsfjorden inngå som en del av en svensk/norsk-pakke i kjøp svenske jagerfly.

Kirsti Rørmyr, Fagforbundet Halden kommune

Kirsti Rørmyr mener den høyaktuelle situasjonen rundt kjøp av nye jagerfly er en gyllen mulighet for Halden til å varsle at industriarbeidsplasser er truet i en norsk/svensk disputt om dybden i en felles fjord.

Foto: Rainer Prang / NRK

- Her har Halden en gyllen mulighet til å peke på forholdene med tersklene og få gjort noe med det. Her må lokale politikere komme på banen og be regjeringen legge inn terskel-problematikken som en del av et eventuelt kjøp av svenske jagerfly, sier Fagforbundets leder i Halden Kirsti Rørmyr til NRK.

Hun mener det ikke kun kan snakkes om hvilket beløp som står på bunnlinjen i en slik jagerfly-avtale, men hva man ellers kan bake inn i avtalen av andre forhold.

- Nå må de lokale politikerne kaste seg inn i dette, og sørge for at regjeringen blir gjort oppmerksom på muligheten for å gjøre denne koblingen i forhold jagerflyavtalen, sier hun.

På regjeringsnivå i Sverige

Motstanden mot å fjerne tersklene ved Svinesund har vært stor i Haldens nabokommune Strømstad, og saken ligger nå på svensk regjeringsnivå.

For få år siden ble det bevilget penger til utvidelse av fjorden ved Svinesundsbruene av norske sjøfartsmyndigheter, men svenskene satte foten ned, og prosjektet ble inntil videre lagt på is.

- Vi kommer til å ta kontakt med LO sentralt og be dem øve trykk på regjeringen i saken. Vi vil også be om møter med LO i Nord-Bohuslän og Strømstad, og skape forståelse for de problemene vi står overfor, sier Ole Larsen.