Hopp til innhold

Jubler for midler til kreftvaksine

Alle 12 år gamle jenter får nå tilbud om vaksine mot livmorhalskreft. - Utrolig viktig, sier overlege Katrine D. Sjøborg ved Sykehuset Østfold.

Vaksinering

Illustrasjonsfoto

Foto: Leah-Anne Thompson

I tillegg til å være overlege ved Kvinneklinikken på sykehuset i Fredrikstad, har Sjøborg forsket på HPV-viruset de siste fem årene.

- Ingen gåte lenger

HVP-vaksine
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Sjøborg synes det er svært gledelig og viktig at Regjeringen foreslår å gi 57 millioner kroner til å innføre en vaksine mot livmorhalskreft.

- Livmorhalskreft er ingen gåte lenger. Vi har kommet frem til en vaksine som kan forebygge, så derfor er det svært gledelig at det nå er bevilget penger til å få innført denne i Barnevaksinasjonsprogrammet, sier Sjøborg til NRK Østfold.

- Må settes i tidlig alder

Overlege Katrine D. Sjøborg ved Sykehuset Østfold

Overlege Katrine D. Sjøborg ved Sykehuset Østfold.

Foto: Anders Engen Sandén / NRK

Over en halv million kvinner over hele verden rammes av sykdommen hvert år, noe som gjør livmorhalskreft til verdens nest hyppigste kreftform.

I Norge er det 300 kvinner som blir syke og 100 som dør av livmorhalskreft hvert år.

Håpet er at innføringen av vaksinen på lang sikt vil kunne halvere antall årlige sykdomstilfeller.

Vaksinen skal tilbys alle jenter i 7. klassetrinn fra og med neste høst, og Sjøborg er klar over at mange reagerer på at vaksinen skal settes i så ung alder.

- Noen synes det er veldig tidlig. Men HPV smittes seksuelt, og derfor anbefales det at vaksinen settes før seksuell debut, sier hun.

- Moralske utfordringer

Både Folkehelseinstituttet og Rådet for kvalitet og prioritering i helsetjenesten har anbefalt at vaksinen innføres i barnevaksinasjonsprogrammet , men flere parter er også skeptiske.

– Det er mange moralske utfordringer ved å innføre HPV-vaksinen i vaksinasjonsprogrammet. Dette er utfordringer beslutningstakerne må ta hensyn til, sier forsker Bjørn Hofmann i en rapport fra Kunnskapssenteret.

Rapporten bygger på en metode som belyser moralske spørsmål når nye helsetiltak skal vurderes.

- Vaksinen har vist en potensielt betydelig fremtidig gevinst. Samtidig finnes det ikke dokumentasjon som viser at vaksinen direkte forebygger livmorhalskreft, og det er dyrt å innføre den, sier Hofmann i rapporten.