Hopp til innhold

Mesterdetektiven fyller 100 år

Verdens lengstlevende mesterdetektiv Knut Gribb, med over 1500 løste saker på samvittigheten, fyller hundre år i dag.

Lasse Lindtner som Knut Gribb

Superetterforskeren Knut Gribb fyller 100 år. Her i Lasse Lindtners skikkelse, som spiller Gribb i Radioteatrets hørespill.

Foto: Fredrik Arff

«Ut av tåken som strømmer opp fra Akerselven kommer en høy mann til syne. En fyrstikk kaster et fort skjær over det skarpskårne ansiktet med de gjennomtrengende, grå øynene.

Det er han! Tigeren fra tigerstaden, hvis motto er: Forbrytelser lønner seg aldri. Knut Gribb!»

Norges første og største

Slik innledes en av de utallige historiene om Knut Gribb, den høyreiste, mørke og lynskarpe etterforskeren, som definitvit tilhører A-laget av norske, fiktive detektiver.

Han ble skapt av en av Norges aller største kriminalforfattere, haldenseren Sven Elvestad- alias Stein Riverton- for bladet "Lys og skygge".

Lørdag 9. oktober 1908, for akkurat 100 år siden i dag, kom den aller første utgivelsen "Et mennesketyveri" i kioskhyllene.

NRK Østfold markerer dagen i formiddagssendingen torsdag fra klokka 11.00. Hør nettradio her!

LES OGSÅ: Radioteatret feirer Gribb

- Helt enestående

Detektivmagasinet

En utgave av 'Detektivmagasinet', med to Knut Gribb-fortellinger.

Foto: NRK / NRK

Siden 1908 har mesterdetektiven jevnt og trutt holdt publikum i ånde med sine fengslende bedrifter. Først i "Lys og skygge"-heftene og senere i en rekke nummer av "Detektiv-magasinet", i årene mellom 1928 og 1966.

Etter å ha gjenoppstått i en bokserie på 70-tallet, fikk den evigunge etterforskeren også en ny fart i karrieren på 90-tallet. Denne gang i radio og med Lasse Lindtners stemme, etter initiativ fra Radioteaterets instruktør og "kriminalsjef", Nils Nordberg.

Gjennom alle fortellinger, noveller, romaner og hørespill har mesterdetektiven opplevd ikke mindre enn 1500 eventyr i løpet av de hundre årene han har vært i tjeneste.

Gribbeksperten Nordberg, er ikke i tvil om at det er rekord,også langt utover Norges grenser.

- Knut Gribb har den lengste detektivkarrieren i hele verdenslitteraturen. Ingen annen detektiv har kommet tilbake i stadig nye historier og vært så tilstede i samtiden som han. Det er helt enestående, sier Nordberg til NRK.

80 "fosterfedre"

Historiene om Gribb er kommet i et samlet opplag på over 30 millioner. Mange er oversatt til andre språk, og i en periode var historiene like populære i Sverige som i Norge.

Sven Elvestad, alias Stein Riverton

Sven Elvestad, alias Stein Riverton. Har gitt navn til Riverton-klubben, som hvert år deler ut ”Den Gylne Revolver” til forfatteren av beste kriminallitterærere verk.

Foto: SCANPIX

Nordberg forteller at figuren Knut Gribb ble skapt som en motvekt til de utenlandske kriminalheftene som kom til Norge på starten av 1900-tallet.

- Heftene møtte sterk moralsk forargelse. De kunne jo direkte forføre ungdommene til å bli forbrytere. Etter hvert ble de kastet ut av kioskhyllene. Men noen kom på tanken om å lage et norsk og sunnere alternativ, og Sven Elvestad ble spurt om å bidra med ukentlige fortellinger. Det var starten på sagaen om Knut Gribb, sier Nordberg.

Selv om det er den omdiskuterte Sven Elvestad som er Knut Gribbs ekte «far», har detektiven også en rekke "fosterfedre".

Hele 80 forfattere har opp gjennom årene bidratt til superetterforskerens særs imponerende karriere. Alt fra populærforfattere som Øyulv Gran og Sverre Vegenord til poeten Herman Wildenvey har signert fortellinger om Gribb.

LES OGSÅ: Knut Nærum gratulerer med dagen

I de senere år har også etablerte norske krimforfattere som Gunnar Staalesen, Tor Edvin Dahl og Knut Nærum levert historier til hørespillene og bøkene om Gribb.

Røtter i Østfold

Sven G. Eliassen (t.v) og Nils Nordberg

Sven G. Eliassen (t.v) og Nils Nordberg ved Kjølberg hovedgård

Foto: Jørn Enger / NRK

Knut Gribbs mystiske livshistorie har vært gjenstand for mang en diskusjon, ikke minst blant de mange lidenskapelige samlerne og Gribb-entusiastene her til lands.

Selv om de aller fleste historiene utspiller seg i Oslo, er det flere som mener Gribb opprinnelig er østfolding. Detektiven drar stadig til Østfold, og i en av de aller mest kjente fortellingene "Dødningeuret", foregår handlingen, mest sannsynlig, på Kjølberg hovedgård i Råde.

Både Nordberg og Gribb-samler Sven G. Eliassen fra Halden støtter den teorien.

- Vi hører ofte om Gribbs forhold til Østfold. I en historie ferierte han blant annet på Veum, og "Spionen på Fredriksten" utspiller seg i Halden. Elvestad selv var jo også fra Halden, og jobbet flere år som journalist i Fredrikstad, forteller Eliassen.

Vil du vite mer om Knut Gribb? Eller den legendariske og fascinerende krimforfatteren Sven Elvestad?

Sjekk ut NRKs arkivmateriale!

HØR: Et jubileumsinnslag i anledning Sven Elvestads 100 års-feiring.

HØR: Glimt fra Østfold-litteraturen. Om Sven Elvestad.

HØR: Portrett av Knut Gribb, med blant andre Gunnar Staalesen.