Hopp til innhold

Skal granske legionella-varsling

Fylkeslegen i Østfold skal granske Sarpsborg kommunes håndtering av det nye legionella-utbruddet.

Legionella, Scanpix
Foto: Hansen, Alf Ove / SCANPIX

Kommune har allerede fått kraftig kritikk fordi de var svært sene med å varsle legionellafunnene til Folkehelsa.

Det tok mer enn en uke før nyheten nådde myndighetene, og det er blant tingene fylkeslegen nå vurderer å granske nærmere.

- Vi vil gå kommunen nærmere etter i sømmene og forsøke å finne ut av om helsetjenesten og administrasjonen har gjort det de skal, sier Jørgen Holmboe, fungerende fylkeslege i Østfold.

- Naturlig å granske

Han understreker imidlertid at det ikke er noe dramatikk knyttet til granskningen.

- Hver gang det er trusler knyttet til helsetilstanden og helsetjenesten, er det naturlig å henvende seg til Helsetilsynet og fylkeslegen for å få saken vurdert, sier Holmboe til NRK.

Nå venter fylkeslegen bare på at ting skal roe seg, før de starter arbeidet. Holmboe presiserer også at den viktigste jobben akkurat nå er å finne smittekilden.

Fortsatt ukjent smittekilde

Borregaard har vært utpekt som sannsynlig smittekilde helt siden de foreløpige DNA-analysene ble kjent onsdag, men på en pressekonferanse torsdag kunne Folkehelseinstituttet fortelle at man fortsatt ikke vet sikkert hvor smitten kom fra.

Bakteriestammen i Borregaard-prøven er den samme som er påvist i prøvene fra to pasienter som ble syke av legionella-bakterien. Men fordi prøvene fra Kronos Titan og Nordic Paper ennå ikke er klare, er det umulig å fastslå med sikkerhet om Borregaard er synderen.