Hopp til innhold

- Vi burde fått beskjed

For tre år siden ble Eddie Gjerløw fra Fredrikstad smittet av legionella. Han skulle gjerne visst at Borregaard på nytt har sluppet ut bakterien.

Eddie Gjerløw

Eddie Gjerløw fra Fredrikstad ble smittet av legionella i 2005.

Foto: Tobias S. Martinsen / NRK

Gjerløw overlevde legionærsyken, men ti mennesker døde på grunn av legionellautslipp fra fabrikken Borregaard i Sarpsborg.

Se tv-saken: Ble smittet, men overlevde

Dårlige minner

Nå herjer trolig et nytt legionella-utbrudd i Østfold. Fem personer er smittet, og to personer har mistet livet.

Nyhetsoppslagene de siste ukene har fått Eddie Gjerløw til å tenke tilbake til da han ble syk.

- Jeg trodde først jeg hadde fått influensa. Jeg klarte ikke å spise, og hadde frostrier og hetetokter om hverandre.

Fikk telefon fra fastlegen

Gjerløw ble smittet i pinsen i 2005. Han var en av 56 personer som ble smittet da legionellaen brøt ut i Østfold. Eddie Gjerløw gikk med influensalignende symptomer en stund før han skjønte hvorfor han var dårlig.

- Bomben sprakk på en lørdag. Det var legionellautbrudd i Østfold, og fastlegen min ringte meg hjemme, og sa at jeg helt sikkert var smittet av legionella, og ba meg dra til sykehuset, forteller Gjerløw.

Etter det gikk det slag i slag med behandlinger, og Gjerløw ble bedre.

- De burde visst bedre

Den gangen stammet legionellabakteriene fra Borregaard Industrier i Sarpsborg. Torsdag denne uken blir det klart om Borregaard på ny har bidratt til å spre den farlige bakterien.

Fra 10. Juni og fram til i går, var Sarpsborg kommune taus om det nye legionella-funnet på Borregaard. Det liker ikke Gjerløw.

- Ut fra den erfaringen de burde ha høstet forrige omgang, så burde kommunen reagert mye raskere, og fortalt folk om det.

- Var verken gammel eller syk

Legionella smitter ved at bakterien pustes inn fra en forurenset vannkilde, som for eksempel et klimaanlegg, boblebad eller kjøletårn.

Bakterien smitter ikke fra person til person. Og det er ofte eldre mennesker med svekket immunforsvar som blir utsatt for sykdommen. Men Gjerløw føler ikke tilhører den kategorien.

- Før jeg fikk leginoærsyken, så hadde jeg ikke vært syk på over ti år, og ble jeg sykemeldt på grunn av et armbrudd, sier Gjerløw, som dermed mener han ikke var spesielt utsatt.

Fredrikstadmannen var 55 år da han ble smittet, og flere yngre mennesker ble smittet i samme utbrudd.

Hadde flaks

Det har vært to store legionellautbrudd i Norge. Først i Stavanger i 2001, og så i Østfold for tre år siden. Og trolig også nå.

Eddie Gjerløw føler han hadde flaks som overlevde sykdommen sist, men fortsatt har han plager etter sykdommen.

- Jeg har ikke fått tilbake musklene ennå. Jeg var ikke noen atlet før sykdommen, men det i alle fall ikke noe bedre etter at jeg ble smittet, sier Gjerløw.

At kommunen denne gangen har holdt tyst om legionellafunnene i to uker, synes Gjerløw er merkelig.

- De burde visst bedre. Jeg skulle gjerne visst om dette, avslutter Gjerløw.