Hopp til innhold

Kan ha fått legionella i dusjen

De fire som er blitt smittet av legionella i Østfold, kan ha fått bakterien i dusjen.

Dusj
Foto: NRK Nett-TV / NRK

En mann er død og tre andre har blitt syke av legionellabakterien. En av de syke ligger på Sykehuset Østfolds intensivavdeling.

- Personen ligger i respirator, men er på bedringens vei. Vi håper å kunne koble fra respiratoren i nærmeste framtid, sier informasjonsdirektør ved sykethuset, Anne Grethe Erlandsen.

- Ta forholdsregler

Smittekilden er fortsatt ikke funnet, men pasientene kan ha fått smitten i sine egne hjem.

Kommuneoverlege i Fredrikstad, Svein Rønsen, sier at flere enn antatt får legionellasmitte i dusjen.

- Det er nok flere enn vi har regnet med som smittes i sine egne hjem, først og fremst gjennom dusjanleggene, sier kommuneoverlege i Fredrikstad, Svein Rønsen.

Han oppfordrer folk til å ta visse forholdsregler.

- Folk bør sørge for å ha en temperatur på 70 grader på varmtvannsberederene sine. Vi anbefaler også folk om å desinfisere dusjen fire ganger i året, sier Rønsen.

Smitter via vanndråper

I 2005 ble 55 personer smittet av legionellabakterien, og ti personer døde. Smittekilden var et scrubberanlegg ved Borregaard i Sarpsborg. Ifølge Rønsen er det ingenting som tyder på at legionellabakterien har spredd seg over et stort område, og folk trenger ikke å holde vinduene lukket.

- Vi har ingen holdepunkter for å si at dette er smitte som sprer seg over et større område, så det er det ingen grunn til, sier Rønsen.

Bakterien smitter ikke fra person til person, men via vanndråper, og dusjer, boblebad, kjøletårn og industrielle gassvaskeanlegg kan være potensielle smittekilder.

- Dør ved høy temperatur

En av de mest vanlige smittekildene er dusjen hjemme hos folk, og Folkehelseinstituttet har følgende tips for unngå smitte:

Legionellabakterier dør ved høy temperatur eller når de utsettes for desinfeksjonsmiddel. Derfor bør man la vann på minst 70 grader gå gjennom dusjslangen og dusjhodet, eller legge utstyret i klorinvann en time.

Når det gjelder boblebadet anbefales det grundig rengjøring og desinfisering av alle vannfylte rør.

Luftfuktere bør rengjøres ofte, gjerne en gang i uken. Gjerne med klor. Det anbefales også at beholderen tømmes og rengjøres når den ikke brukes.

Høytrykkspylere bør tømmes helt etter bruk og lagres så kjølig som mulig.

Liten fare for å bli syk

Det må vanligvis mange bakterier til for å bli syk, og faren for å bli syk av legionellabakterier er liten.

Mest utsatt er eldre, røykere og mennesker med nedsatt immunforsvar. Sykdom hos barn forekommer svært sjelden. Fem til seks dager tar det vanligvis fra man blir smittet til man får symptomer på sykdom.

Symptomer på sykdommen kan være hodepine, muskelsmerter og slapphet, etterfulgt av høy feber og tørrhoste.

Personer med slike symptomer bør alltid kontakte lege. Dette gjelder spesielt personer som er risikoutsatt for legionellasykdom.

Les mer om legionella på Folkehelseinstituttes hjemmesider .