Hopp til innhold

Fredriksten trenger 147 millioner

Fredriksten festning i Halden er i forfall og må rustes opp for 147 millioner kroner.

Ill. foto

Opprustning til en verdi av 147 millioner kroner er nødvendig for å sette i stand Fredriksten festning.

Foto: Rainer Prang / NRK

Etter mange år med manglende vedlikehold er festningen nå i en slik forfatning at det blir svært kostbart å sette den i skikkelig stand.

Bygninger og murer

En rapport utarbeidet av Forsvarsbygg viser at det kommer til å koste 147 millioner kroner å ruste opp Haldens stolthet.

Det nøyaktivet kostnadsanlaget lyder på 147 088 736 kroner.

Festningsdistriktssjef i Østfold, Dag Strømsæther, forteller at det er behov for å ruste opp både bygningene, murene og infrastrukturen på festningen.

- Vi ser nå, etter en fullstendig tilstandsanalyse, at vi trenger omkring 55 millioner kroner til bygningene. I tillegg trenger vi cirka 87 millioner til murene og cirka fem millioner til infrastrukturen, sier Strømsæther.

Lovet penger fra staten

Han tror det vil la seg gjøre å skaffe midler til de påkrevde arbeidene.

- Regjeringen har på generelt grunnlag uttalt at de har en ambisjon om å få alle våre kulturminner opp på et akseptabelt nivå innen 2020, og det får vi håpe at de klarer å følge opp, sier han.

I tillegg har Forsvarsdepartementet allerede gitt konkrete løfter om penger.

- Fra Forsvarsdepartementet har vi fått signaler om ekstra bevilgninger i 2008 og 2009 slik at vi nå kommer i gang med utbedringen av de deler av festningen som er i så dårlig forfatning at det er fare for utrasning eller andre skader, sier Strømsæther.

Deler av festningsområdet er nå avsperret av sikkerhetsgrunner, men mesteparten av festningen er fremdeles tilgjengelig for publikum.