Hopp til innhold

Norwegian måtte gi etter for politiet

Norwegian er nå pålagt å utlevere passasjerlister om politiet ber om det.

Norwegianfly
Foto: Holm, Morten / SCANPIX

For å lette politiets arbeid utleverer norske flyselskaper navn på mellom 250 og 450 passasjerer hver dag. Men enkelte flyselskaper har holdt listene tettere til brystet enn andre.

Norwegian har tidligere nektet å gi ut passasjerlistene , med mindre de fikk en skriftlig henvendelse fra politiet.

- Vi har blitt enige om en raskere håntering når politiet trenger tilgang til passasjerlistene. Det finnes paragrafer i norsk lov som gjør at politiet skal få ut disse listene, innrømmer informasjonssjef i Norwegian, Anne Grete Ellingsen.

Anne Grete Ellingsen

Vi har blitt enige om en raskere håntering når politiet trenger tilgang til passasjerlistene. Det finnes andre paragrafer i norsk lov som gjør at politiet skal få ut disse listene, sier informasjonssjef i Norwegian, Anne Grete Ellingsen.

Det betyr at Norwegian måtte gi etter for politiets ønske.

Tidligere har de avvist kritikk fra politiet.

- Det viktigste for oss har vært at loven overholdes og at passasjerene skal være sikker på at det er politiet som får disse listene, sier Ellingsen.

Denne saken har vært en utfordring for politiet. I et brev til Politidirektoratet beskrev politimester i Østfold, Otto Stærk situasjonen som uholdbar.

- Vi skal bidra til at lover overholdes, slik at både Datatilsynet og politiet er fornøyde med hvordan vi hånterer dette fremover, sier informasjonssjef i Norwegian Anne Grete Ellingsen.

Politiet fornøyd

Politiet bruker passasjerlistene til målretta kontroll, særlig av reisende fra de 24 Schengen-landene som slipper passkontroll.

Lensmann i Rygge, John Kasper Hermansen, som arbeider ved Moss lufthavn Rygge sier den nye avtalen gir økt trygghet.

- Vi er fornøyd med at vi er kommet til en enighet som ivaretar både politiets behov og det behovet flyselskapet har for trygghet og sikkerhet for opplysningene..