Hopp til innhold

- Historiske gravstøtter forsvinner

Fortidsminneforeningen i Østfold mener kirkegårdsmyndighetene driver en utbredt fjerning av gamle gravsteiner, uten å spørre fylkeskonservatoren til råds.

Gravstøtter

I felleskap med Østfold historielag har Fortidsminneforeningen nå sendt et brev til de kirkelige fellesrådene og rådmennene i Østfoldkommunene.

Der ber de om en slutt på praksisen, som de mener skjer på flere kirkegårder i Østfold.

- Med tanke på hvilken kulturhistorisk betydning gamle gravsteiner har er dette veldig synd og helt uakseptabelt, sier leder i Fortidsminneforeningen i Østfold, Svein Norheim.

Han viser til at det i gravferdsloven står klart og tydelig at gravsteiner som er eldre enn 60 år ikke skal fjernes uten å ha blitt vurdert av fylkeskonservatoren.

- Gamle gravsteiner viser at Kirken er en gammel institusjon og en tradisjonsbærer. Derfor er det viktig å bevare disse, sier Norheim til NRK Østfold.

- Må registreres

Norheim mener det er det store presset på kirkegårdene som gjør at gamle gravsteiner fjernes.

- Det skjer fordi man må gi plass til nye begravelser. Isolert sett er dette en forstålig praksis, men i et samfunnsmessig og kulturelt perspektiv kan det ikke aksepteres, sier Norheim.

Sammen med Østfold historielag ber foreningen nå om at det lages nye forvaltningsplaner for alle kirkegårdene i Østfold.

- Vi vil at alle gravminner registreres. Det bør skje så raskt som mulig, men vi kan se at det er kapasitetsproblemer knyttet til et såpass omfattende arbeid. Derfor tilbyr vi oss å hjelpe kirkegårdsmyndighetene med jobben, sier han.

Knappe ressurser

Det er Kirkelig fellesråd i kommunene som er kirkegårdsmyndighet. Leder av kirkevergelaget i Østfold, Jan-Erik Sundby, understreker at kirkegårdsmiljøene blir godt passet på, men sier også at knappe ressurser gjør at bevaringsarbeidet kan bli bedre.

- Vi er opptatt av å ta vare på kirkegårdsmiljøene, og mange steder er det nok blitt gjort en del arbeid, uten at man har laget planer. Men samtidig har vi en del daglige utfordringer vi må løse, og da faller disse tingene dessverre ned på listen over det som må gjøres, sier Sundby til NRK Østfold.

Han ønsker allikevel innspillet fra foreningene velkommen.

- Vi er positive til dette og er sikker på at vi kan få et godt samarbeid med de lokale lagene og foreningene.