Hopp til innhold

Tar affære etter planlagt spesialistkutt

Høgskolen i Østfold vil legge ned spesialutdanningen av sykepleiere. Grunnen er at det er mindre behov for denne utdanningen i fylket etter omorganisering i Sykehuset Østfold.

Ingjerd Schou
Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Høyres gruppeleder i fylkestinget Ingjerd Schou reagerer og ber partifeller på Stortinget ta saken opp med helseministeren.

- Jeg syns det særlig er dumt fordi man ikke ser dette i et litt lengre tidsperspektiv og i en litt større samfunnsmessig sammenheng, sier Schou.

Livsviktig nisje

- Den utdanningen er liten og smal, men i samfunnsmessig sammenheng uhyre viktig.

Kuttplanene gjelder videreutdanning av sykepleiere, med spesialkompetanse innen anestesi, operasjon og intensivsykepleie. Schou mener utdanningen i Østfold dekker viktige nasjonale behov.

- De bemanner opp akuttmottak, hjerteovervåkning, intensivavdelinger og operasjonsavdelinger. Østfold måp konkurrere om spesialkompetanse på markedet med alle andre, og jeg vet hvor vanskelig dette var før vi fikk utdanningen, sier den tidligere sosialministeren fra Spydeberg.

Justeres etter behov

Høgskoleutdanningens utdanningsprogram legges opp etter hva sykehuset sier det har bruk for. Etter omorganiseringen er det ikke lenger behov for disse spesialistene. Men Schou er ikke med på at å fortsette utdanningen til tross for dette bare blir å utdanne folk til arbeidsledighet.

- Det kan godt hende kapasiteten må endres og at vi må følge litt med i tiden, men det å ikke ha slik utdanning i Østfold er veldig kortsiktig. Dette er bærebjelken innen det som går på akuttberedskap og trygghet når blålyset går.

- Tungvint og sårbart

Schou ser for seg at det blir tungvint og lite attraktivt for sykepleiere å rykke opp røtter i Østfold, ta utdanning andre steder og komme tilbake. Hun har nå tatt saken opp med sine partikolleger på Stortinget.

- Høgskolene ligger under kunnskapsministeren, men han har ikke ansvar for å bemanne og sikre kompetanse på sykehusene. Jeg har vært i kontakt med vår stortingsrepresentant Martin Engeset i dag, sier Schou.

Brustad må svare

- Han kommer til å ta saken opp i Stortinget og spørre helseministeren hvordan dette blir koordinert innad i regjeringen, og hvordan vi sikrer at vi har en totalkapasitet innenfor denne typen utdanning. Østfold er jo ikke det eneste fylket som har dette behovet, sier Schou.