Hopp til innhold

Ber fylkesmannen granske på egenhånd

En lovlighetsklage fra flere politiske partier i Halden har stoppet opp i kommunen, og nå ber opposisjonspartier fylkesmannen ta eget initiativtil gransking av saken.

Det er Venstre, Senterpartiet og Miljøpartiet De Grønne, som i et brev nå ber om at fylkesmannen på eget initiativ tar tak i lovlighetsklagen på et vedtak fra desember i 2007.

Klagen dreier seg om et vedtak i kommunestyret om å inngå en intensjonsavtale mellom Halden kommune og Norske Skog Saugbrugsforeningen, som omfatter store verdier.

Videresendte ikke

Halden kommune behandlet lovlighetsklagen i kommunestyret den 14. februar i år, og imøtekom ikke lovlighetsklagen .

Geir Helge Sandsmark, Venstre Halden

Venstres leder i Halden, Geir Helge Sandsmark, mener Fylkesmannen i Østfold nå må gå inn i saken, når kommunen ikke sender over lovlighetsklagen.

Foto: Rainer Prang / NRK

Etter loven skal dermed saken oversendes fylkesmannen for avgjørelse, men kommunen har ikke gjort det foreløpig, og partiene som har sendt klagen mener dette er et lovbrudd.

- Det er et alvorlig brudd på forvaltningsloven om kommunen ikke oversender lovlighetsklagen til Fylkesmannen.En slik unnlatelse er et tegn på forakt for det politiske arbeidet i Halden, sier Venstres Roar Günther Andersen.

Til svar fra kommunen har Andersen fått beskjed om at klagen vil bli oversendt fylkesmannen så snart den er juridisk ferdigbehandlet av kommuneadministrasjonen .

- Ta eget initiativ

Men representanter fra partiene som har fremmet klagen, mener saken nå er ute på et blindspor, og ber fylkesmannen ta initiativ til å granske på egenhånd.

- Vi konstaterer at Halden kommune ennå ikke sendt denne klagen til fylkesmannen. Dette finner vi svært betenkelig, tatt i betraktning sakens betydning for kommunen, sier Venstres leder i Halden, Geir Helge Sandsmark.

Venstre, Senterpartiet og Miljøpartiet De Grønne ber Fylkesmannen i Østfold om å iverksette lovlighetskontroll på eget initiativ etter kommuneloven.

Omfattende byttehandel

Sauøya, Halden

Intensjonsavtalen med Norske Skog Saugbrugs forplikter Halden kommune til å bygge en jernbanebru til Sauøya der Saugbrugs i dag har sin havn, og det skal bygges tunnel og ny offentlig havn ytterst på Sauøya.

Foto: Rainer Prang / NRK

Bytteavtalen mellom Halden Kommune og Norske Skog involverer flere hundre millioner i utgifter til byggearbeid og overtakelse av store tomtearealer.

Norske Skog Saugbrugs overdrar 340-350 dekar eiendom på Tyska, Hollenderen , Sauøya og Vadet i Tistedal.

Halden kommune på sin side forplikter seg til å bygge en jernbanebru til Sauøya, tunnel gjennom fjellet og ny offentlig havn ytterst på Sauøya.

- Bakgrunnen for klagen er at saken er framlagt uten administrasjonens vurdering av sakens juridiske og økonomiske sider. Det er derfor, etter vår oppfatning, av prinsipiell betydning at fylkesmannen vurderer om slike avtaler kan inngås uten noen form for vurdering eller utredning, sier Sandsmark.