Hopp til innhold

Siste sprell for Stabbur-makrell

I dag rullet den aller siste boksen med norsk makrell i tomat ut av fabrikken til Stabburet i Øyenkilen i Fredrikstad.

Makrell i tomat
Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

Den tradisjonsrike produksjonen skal flyttes over kjølen til orklaeide Abba Seafood i Kungshamn i Sverige, og i dag var det siste dag på jobb for den 45 ansatte i Fredrikstad.

- Det er en trist dag. Vi kjempet lenge for å få en delt løsning med Kungshamn, men det gikk ikke ledelsen i Stabburet med på, sier tillitsvalgt Svein Hansen.

Klarte ikke produsere nok

Det har vært produsert makrell i tomat i den tidligere familieeide bedriften i Øyenkilen helt siden 1958. I dag er pålegget et av de aller mest populære i hele Norge, og ifølge Stabburet spiser vi omlag 200 000 brødskiver med makrell i tomat - hver eneste dag.

Denne storspisingen skulle på sett og vis også bli fabrikkens skjebne, forteller fabrikksjef Jan Rommetveit.

For selv med to skift klarte de ikke å holde tritt med etterspørselen.

- Produktet øker kraftig hver eneste år. Derfor besluttet vi for ett år siden å flytte produksjonen til ledige lokaler hos Abba Seafood i Kungshamn, sier Rommetveit.

Får fast jobb

Samtlige av de 45 ansatte som jobbet med makrell i tomatproduksjonen er sikret ny jobb i konsernet. Og selv om mange synes det var en trist dag fredag, var ikke alle like nedbrutt.

Brit Vikene er en av de fem midlertidige ansatte som nå får fast jobb.

- Jeg har jobbet som midlertidig ansatt i fem år, men fra mandag av er jeg fast ansatt i Stabburet. Så for meg er det ikke en trist dag, sier Vikene.