Den tradisjonsrike produksjonen skal flyttes over kjølen til orklaeide Abba Seafood i Kungshamn i Sverige, og i dag var det siste dag på jobb for den 45 ansatte i Fredrikstad.
- Det er en trist dag. Vi kjempet lenge for å få en delt løsning med Kungshamn, men det gikk ikke ledelsen i Stabburet med på, sier tillitsvalgt Svein Hansen.
Klarte ikke produsere nok
Det har vært produsert makrell i tomat i den tidligere familieeide bedriften i Øyenkilen helt siden 1958. I dag er pålegget et av de aller mest populære i hele Norge, og ifølge Stabburet spiser vi omlag 200 000 brødskiver med makrell i tomat - hver eneste dag.
Denne storspisingen skulle på sett og vis også bli fabrikkens skjebne, forteller fabrikksjef Jan Rommetveit.
For selv med to skift klarte de ikke å holde tritt med etterspørselen.
- Produktet øker kraftig hver eneste år. Derfor besluttet vi for ett år siden å flytte produksjonen til ledige lokaler hos Abba Seafood i Kungshamn, sier Rommetveit.
Får fast jobb
Samtlige av de 45 ansatte som jobbet med makrell i tomatproduksjonen er sikret ny jobb i konsernet. Og selv om mange synes det var en trist dag fredag, var ikke alle like nedbrutt.
Brit Vikene er en av de fem midlertidige ansatte som nå får fast jobb.
- Jeg har jobbet som midlertidig ansatt i fem år, men fra mandag av er jeg fast ansatt i Stabburet. Så for meg er det ikke en trist dag, sier Vikene.