Hopp til innhold

Luftfartstilsynet refser Rygge

Luftfartstilsynet krever at Moss lufthavn Rygge reduserer antall landinger etter stengetid.  

Moss Lufthavn Rygge
Foto: NRK/Lars Håkon Pedersen

Dette kommer frem i et brev fra Luftfartstilsynet til Forsvaret, som har konsesjonen til å drive sivil flyplass på Rygge.

Luftfartstilsynet reagerer sterkt på at det i løpet av de to siste ukene i februar var én forsinket avgang og seks forsinkede landinger utenom åpningstiden.

I tillegg har det vært flere sene landinger i mars, som ennå ikke er varslet til Luftfartstilsynet. 

- Utenom åpningstiden er sivile flybevegelser ikke tillatt. Vi forutsetter at Forsvaret umiddelbart setter i verk tiltak for å sikre at den fastsatte åpningstiden overholdes, skriver Luftfartstilsynet.

- Jobber intenst

Administrerende direktør for Moss lufthavn Rygge, Pål Tandberg, forteller at det jobbes intenst for å unngå flere sene landinger.

- Vi setter i verk tiltak på alle nivåer. Vi åpner terminalen tidligere og setter inn flere folk enn vi egentlig har i normal drift. Det er viktig at vi er gode på det vi kan ha kontroll over her på Rygge. Tåke i Europa kan vi for eksempel ikke gjøre noe med, sier han.

Dialog med Norwegian

Flyplassdirektøren forteller at lufthavnen hele tiden er i dialog med Norwegian.

- Norwegian iverksetter flere tiltak ute på destinasjonene, så flyene skal klare å komme raskt hjem til Rygge. På lang sikt vil vi også diskutere oss frem til et ruteprogram som ikke er så stramt at vi hele tiden har hjertet i halsen, sier Tandberg til NRK Østfold.

Tandberg tror uansett at forholdene vil bedre seg etterhvert.

- Vi er i en innkjøringsfase nå. Når vi kommer i normal drift, har fått trimmet utstyret og fått en god rytme i bygget, vil det merkes, understreker han.