Hopp til innhold

Flåtten er her allerede

Årets flått-sesong har fått en rekordtidlig start. En flått ble oppdaget i Østfold allerede i mars i år.

Flått
Foto: Per Simon Mustvedt / NRK

Dag Friberg i Skogselskapet i Østfold opplyser at han ved selvsyn har kunnet konstatere at flåtten var her allerede tidlig i mars.

Fant flått i barten på en dachs

- Jeg har en dachs som heter Berthe, og den skal nappes av og til. Og jeg ble veldig overrasket da jeg fant en godt utviklet flått i barten på hunden i forrige uke, fortalte Friberg til NRK i mars.

Funnet, som skjedde i Halden, var ifølge han svært tidlig i år.

- Vi har jo vanligvis vinter på denne tiden av året, og da er flåtten ikke å se. Men nå har det blitt vårlig, og da har den kommet frem. Da dachsen min dukket nesen ned i gresset, benyttet den anledningen og satte seg fast, sa Friberg.

Flere blir syke etter flåttbitt

Ifølge Folkehelseinstituttet blir stadig flere nordmenn syke etter flåttbitt.

Sykdommen som overføres hyppigst er Lyme borreliose. Ved smitte får man vanligvis et utslett som sprer seg ringformet utover huden. Utslett kan oppstå fra 3 til 30 dager etter at man er bitt. Ved symptomer bør lege kontaktes.

Hvordan fjerne flåtten?

Fjern flåtten så raskt som mulig. Flått som fjernes innen ett døgn etter at den har bitt seg fast overfører sjelden bakterier. Bruk gjerne en pinsett når du fjerner flåtten. Den sitter ofte godt fast. Har du ikke pinsett, kan du bruke fingrene.

• Ta tak med pinsetten, eller fingrene, helt nede ved huden, og dra flåtten raskt rett ut..

• Om hele eller deler av munn og hode sitter igjen i huden, har det ingen betydning i forhold til overføring av Lyme borreliose. For å unngå infeksjoner i bittstedet er det imidlertid best å få fjernet alt. Bruk en pinsett til å dra ut det som evt. sitter igjen.

• Vask gjerne bittstedet med såpe og legg på litt antibiotikaholdig sårsalve.

• Gamle råd om å smøre flåtten inn med oljer, fett, sprit o.l. for at den lettere skal slippe taket, virker mot sin hensikt. Slike midler forsinker fjerningen og øker faren for sykdomsoverføring.