Hopp til innhold

Hundevalp reddet fra avlivning

En to måneder gammel hundevalp som eieren ikke hadde papirer på ble beslaglagt på Svinesund mandag. Mattilsynet og Dyrebeskyttelsen gjorde en iherdig innsats for å slippe å avlive den søte valpen.

Hundevalp reddet fra avlivning
Foto: Gro Udby, Vestberg karantenestasjon

Det var lokalavisen Halden Arbeiderblad som først fortalte om trailersjåføren som hadde med seg en hundevalp,  og ble stoppet på Svinesund.

Hør Ole-Herman Tronerud i Mattilsynet fortelle om valpen som ble reddet fra avlivning.

Hundevalp reddet fra avlivning

Det er ikke lov å importere dyr til Norge uten at du har papirene i orden. Men denne hjerteknuseren fra Polen ble reddet fra avlivning av Mattilsynet og Dyrebeskyttelsen.

Foto: Gro Udby, Vestberg karantenestasjon

- Valpen hadde ingen papirer og da er det to alternativer for oss - enten å sende valpen tilbake til hjemlandet, eller avlivning. Men eieren hadde ikke penger til å sende valpen tilbake, og da var vi nødt til å avlive den, sier Ole-Herman Tronderud i Mattilsynet.

Ekstra innsats

Men Tronerud syns så synd på eieren og gjorde en ekstra innsats for å prøve å redde valpens liv.

- Vi prøvde å finne ut om det var noen andre mulige løsnigner. Jeg ringte Dyrebeskyttelsen i Halden og de kastet seg rundt og klarte tilslutt å dekke utgiftene til et karanteneopphold, slik at vi slapp å avlive valpen, sier Tronderud i Mattilsynet.

Dermed ble livet til den lille valpen reddet i siste liten. Nå sitter valpen i karantene på Vestberg karantenestasjon i Skiptvedt.

Ole-Herman Tronerud

Ole-Herman Tronerud i Mattilsynet forteller at det ikke er noen selvfølge at slike historier får en lykkelig slutt.

Foto: Rune Fredriksen / NRK

Ingen selvfølge

Det er ikke lov å importere dyr til Norge uten at du har papirene i orden. Tronerud forteller at det ikke er noen selvfølge at slike historier får en lykkelig slutt.

- Vi prøver så langt det er mulig. Men det er klart at det er snakk om en ganske mye penger. Et karantene koster mellom 20.000 - 30.000 kroner. Men da er det flott at vi har en så ivrig organisasjon som dyrebeskyttelsen som har muligheter til å kaste seg rundt og skaffe penger.

- Når vi havner oppi en slik situasjon hvor avlivning er eneste utvei, så er det en veldig lite hyggelige oppgave for oss veterinærer, sier Tronerud, som i dette tilfellet selv måtte ha tatt hundevalpens liv.

Hvordan føles det for deg å slippe å avlive hunden nå?

- Veldig godt, det var jo en iherdig innsats fra min side som gjorde at vi slapp og det syns jeg det absolutt det er verdt i slike situasjoner.

Kan vi kalle deg hundenes beste venn?

- Hehe, det tror jeg du skal spørre hundene om, ler hundehelten.