Hopp til innhold

Båtfolks kloakk som biogass

Få båtfolk bruker slamstasjonene langs svenskekysten, og det meste av kloakken ombord går rett i havet. Orust kommune vurderer båtfolkets kloakk som energikilde.

Sommer i gjestehavn

Tusener på tusener av småbåter besøker hvert år gjestehavnene langs svenskekysten, men bare ganske få tømmer kloakken på slamsugingsanleggene. Resten lar kloakken gå rett i havet.

Foto: Heiko Junge / Scanpix

Miljøpartiet i Orust kommune i Bohuslän hevder at når et båttoalett tømmes rett i havet tilsvarer det mer enn 1 000 vanlige nedspylninger i vannklossettet hjemme.

Partiet har presset på i sin kommune, og fått flertall for at det nå skal utarbeides planer for et anlegg som skal slamsuge båttoalettene på småbåtene som legger til i gjestehavna på det populære feriestedet.

 - Dette er et steg i riktig retning. Vi må redusere overgjødslingen av havet og våre vassdrag, sier Tina Ehn i Miljøpartiet i Orust til GöteborgsPosten.

Hun er optimistisk til at folk vil forstå hvorfor det er viktig å slutte å dumpe kloakk rett i havet.

- Jeg tror jeg har mange med meg på denne tanken, og spesielt med det økende antallet småbåter langs kysten er det viktig å kunne tilby denne servicen som slamtømming representerer, sier hun.     

Nesten all kloakk rett i havet

Illustrasjonsfoto gjestehavn

Fylkesmannen i Østfold får støtte av Naturvernforbundet i å totalforby dumping av kloakk i havet fra småbåter. Det er beregnet at det er like mye kloakk langs kysten av Østfold som det som kommer fra Halden by med sine 27 000 innbyggere årlig.

Foto: Rainer Prang / NRK

Orust kommunes tekniske avdeling har fått et pristilbud på hva et slamtømmingsanlegg vil koste.

Prisen på et anlegg er 150 000 kroner og i og med at kommunene ikke har anledning til å kreve avgift av den enkelte båtbruker for slamtømmingen, vil utgiftene til anlegget og driften av det være kostnader som dekkes inn gjennom økte gjestehavnavgifter eller kommunen må budsjettere med kostnadene. 

Av de få anleggene som er satt opp langs den svært godt besøkte svenske vestkysten er det så og si ingen som bruker slamtømmingsanleggene, skriver GöteborgsPosten.   

Fra kommuner Orust har vært i kontakt med i forbindelse med planlegging av et eget anlegg, viser det seg at bare 0,5 prosent av båtene i gjestehavnen i for eksempel Mollösund benyttet slamservicen.

Det vil si at kun 20 båter av de mange tusen besøkende brukte servicen i Mollösund.

- Jeg tror det er viktig med mye informasjon og pushe på folk. De fleste vil sikkert benytte seg av muligheten til slamtømming, dersom de får vite om at den finnes, sier Tina Ehn.

Allerede i 1996 stilte svenske myndigheter krav om at alle nye overnattinsgbare båter skulle ha lukkede septiktanker. Det ble gitt dispensasjon frem til og med 1998. 

Kloakk som energikilde

Statens Forurensningstilsyn i Norge og flere EU-land har lenge pekt på at fornybare energikilder kan gi et betydelig bidrag til en klimagassfri energiproduksjon.
 
Kloakk representerer en fornybar energikilde, men  produksjonsanleggene vil oftest ha lav lønnsomhet eller være avhengig av statlig støtte.

På sikt kan teknologisk utvikling og endrede rammebetingelser som økte energipriser gjøre nye fornybare energikilder konkurransedyktige, og det er nettopp i den retningen Miljøpartiet på Orust ser.

- Kloakk er jo rett og slett energi, og vi bør benytte den til å lage biogass. Vi kommer til å etablere slamsugingsservice til småbåtene, og bli en kommune som viser veien på dette området sier Tina Ehn. 

På den svenske vestkysten er det i dag kun få slamsugingsanlegg. 

Strömstad har en i gjestehavna, men ingen på Koster. Kungshamn, Lysekil, Stenungsund, Marstrand, Nordön,  og Fiskebäckskil har sine anlegg.

I Gøteborg er det en stasjon i Lilla bommens gjestehavn og også i Björlanda kiles småbåthavn og på Saltholmen er det slamsugingsanlegg.

Enorm forurensning

Fylkesmennene rundt Ytre Oslofjord har ytret ønske om totalforbud mot kloakktømming fra båter, etter at det er beregnet at det er like mye kloakk langs kysten som det som kommer fra Halden by fra båtfolket og andre i løpet av en sommer.

Naturvernforbundet støtter et totalforbud mot tømming av båttoalettene i sjøen, men vedkjenner at det først må komme igang et system for tømming på land med skikkelige mottaksordninger.

Kun ett sted langs østfoldkysten er det et anlegg hvor det kan tømmes kloakk fra båttoalettene.

Båteierne og båtforeningene er ikke enig i at det skal komme et totalforbud mot tømming av kloakken rett i havet.

Tidligere har NRK snakket med lederen av Båteierunionen, Sven Vatnaland, om et totalforbud mot kloakkdumping, noe han den gang var helt uenig i.

- Den regelen vi har i dag mener vi er tilstrekkelig. Det er ikke så mange år siden det ble bestemt at septikken ikke skulle tømmes nærmere land enn 300 meter. Og hvis båteierne følger denne regelen - skal ikke dette være noe problem, sier han.