Hopp til innhold

Gir blaffen i fyrverkeriforbud

Feststemte nordmenn gir blaffen i forbudet mot å ta med seg fyrverkeri fra Sverige.

Gir blaffen i forbudet

Nordmenn på handletur i Sverige gir blaffen i forbudet mot å ta med seg fyrverkeri inn i Norge.

Foto: Birger Kjølberg / NRK

Nordmenn kjøper mer fyrverkeri i Sverige enn noensinne. Norske kjøpere gir blaffen i forbudet mot å ta med seg raketter og eksplosiver inn i landet, og feststemte nordmenn valfarter over grensa for å handle.

Fyller opp bilen

Flere år etter at det ble forbudt for privatpersoner å innføre fyrverkeri fra andre land, omsettes det for millioner av kroner til nordmenn like over svenskegrensa.

Gir blaffen i fyrverkerifobud

Baksetet og bagasjerommet på den norske bilen er fylt til randen med svensk fyrverkeri som skal til Norge.

Foto: Birger Kjølberg / NRK

Det er prisnivået og muligheten for å få tak i smellsaker som ikke er lovlige i Norge som trekker nordmenn til Svinesund for å smugle varene med seg tilbake.

Nordmannen Morten Holstad vet at det er forbudt, men har praktisk talt fylt opp bilen med fyrverkeri.

- Det er såpass mye penger å spare, så det nytter ikke å kjøpe det i Norge. Jeg vet jo hva forhandlerne tjener på dette hjemme, og hva jeg betaler i Sverige, så det er borkastede penger å kjøpe fyrverkeri i Norge, sier Holstad.

Tar sjansen

Holstad mener det er tull at det er forbudt å innføre fyrverkeri til Norge, så lenge det er de samme merkene man får kjøpt i Sverige. Og Holstad er ikke redd for å bli stoppet på grensen.

- Jeg er ikke bekymret, så jeg velger å ta sjansen. Vi har gått på en smell før, og blitt tatt. Det er bittert, men vi prøver, sier Holstad.

Har ikke merket nedgang i salget

Gir blaffen i fyrverkeriforbud

Nordmenn valfarter til Morobutikken på Svinesund.

Foto: Birger Kjølberg / NRK

Forhandlerne ved Morobutikken på Svinesund har ikke merket noen nedgang i salget til tross for at store deler av utvalget er ulovlig i Norge og at det må smugles over grensa.

- Det er nesten bare nordmenn som handler her, forteller fyrverkeriselger Vidar Thømt. Han har ikke merket noen nedgang etter at forbudet mot innførsel av fyrverkeri kom, til tross for at Tollvesenet sier det motsatte.

Kontorsjef Wenche Fredriksen i Tollvesenet tror folk smugler mindre.

- Det virker som om folk har fått med seg dette forbudet, så vi har ikke veldig mye beslag lenger, sier Fredriksen. Hun opplyser at det ikke kommer til å være noen ekstraordinære kontroller på grensen i romjulen, men at man likevel kan risikere å bli stanset:

- Dersom man blir stanset med fyrverkeri i bilen, så blir dette beslaglagt.

Gir blaffen i fyrverkeriforbud

Bomber og raketter i baksetet på den norske bilen.

Foto: Birger Kjølberg / NRK