Hopp til innhold

Vil anmelde AP for valgfusk

For å ikke virke treige under valget i Askim, delte Arbeiderpartiet ut løpesedler som kunne byttes inn mot gratis kebab. Frp vil politianmelde Ap for kjøp av stemmer.

På løpesedlene til Ap i Askim sto det på den ene siden "Stem Arbeiderpartiet ved kommunevalget 2007" og på den andre siden "Dette kortet gir deg gratis kebab."

- Dette er et hån mot demokratiet og velgerne. Det er skremmende at Norges største parti viser slike holdninger overfor demokratiet, sier formann i Fpu i Østfold, Michael Trop.

- Jeg syns det er et billig valgkamptriks. De kjøper rett og slett stemmer ved å lokke med gratis mat. De prøver å manipulere valget, sier han.

Torp får i søndagens Dagblad støtte av Eivind Smith, professor i offentlig rett ved Universitetet i Oslo og generalsekretør Geir Almåsvold Mo i Frp sentralt. De vurderer nå en politianmeldelse om valgfusk.

- Deler ut mye rart

Leder i Askim Ap, Ulf Karlsen, tar ikke kritikken alvorlig.

- Jeg ser på det å dele ut en kebab på samme måte som jeg deler ut en rose, valfler eller hva som helst. Når vi henvender oss til ungdom så må vi prøve å være litt rettet mot ungdom, sier leder i Arbeiderparitet i Askim, Ulf Karlsen.

 - Om du leverer ut en ballong eller en kebab, så er det for å skape oppmerksomhet og tiltrekke deg noen så du kan formidle budskapet ditt. Dette dreide seg om noen få løpesedler, sier Ulf Karlsen.

Vil ha en gjennomgang

- Det å tro at valget i Askim ble avgjort av kebab vil jeg ikke være med på, sier fylkeslederen i Arbeiderpartiet i Østfold, Signe Øye.

- Men vi skal være forsiktige med hvordan vi hånterer ting under valgkampen og det skal vi ta en gjennomgang på senere, sier hun.

Torp mener Arbeiderpartiet amerikaniserer valgkampen ved å gå over i en høy prisklasse på valgkampmateriell. Det er forskjell på å dele ut lightere og godteri som vi gjorde, og mat som kebab til en verdi av over 50 kroner, mener fylkesleder i Fpu, Michael Torp.

- Denne saken er skremmende lik det vi ser i Drammen. Hvor går utviklingen? Skal man dele ut 100-lapper ved neste valg, spør fylkeslederen i Fpu.

- Frp får stå på og drive med anmeldelser, hvis det er det dem ønsker å drive med de neste 4 årene, sier lederen i Arbeiderpartiet i Askim, Ulf Karlsen.

Frp gikk fram 0,4 prosent og tapte sin varaordfører i Askim. Arbeiderpartiet gikk fram 11,9 prosent og fikk ordføreren.