Hopp til innhold

TV2-Farmen truer sjeldne planter

Innspillingen av realityserien Farmen truer sjeldne plante- og dyrearter i Aremark, mener biolog.

Programleder for "Farmen", Gaute Grøtta Grav.
Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

I morgen starter innspillingen av realityserien Farmen på den gamle husmannsplassen Bøensætre i Aremark.

Det vil sette sjeldne plante- og dyrearter i fare, sier biolog Marit Eriksen ved Høyskolen i Østfold.

- Jeg synes det er en for stor risiko å ta i forhold til de verdiene som er der inne, knyttet til både det biologiske mangfoldet, det fine landskapet og de gamle verneverdige bygningene.

Mange sjeldne arter

Biolog Marit Eriksen er en av dem som har vært med på å drifte husmannsplassen i flere år. Hun har registrert flere sjeldne plante- og dyrearter i kulturlandskapet på Bøensætre.

- De står på den nasjonale lista over arter som vi i Norge skal jobbe litt med og ta vare på. Disse artene som er her, er ikke sånn at de bare kan fredes og vernes. De må faktisk skjøttes. Det er det fare for at de ikke blir i år, sier biologen.

Fagsjef for jord og vilt i Aremark kommune, Odd Lilleng, leier ut Bøensætre til TV2 denne høsten. Han deler ikke biologens bekyminger.

- Det at vi dropper den vanlige høstinga dette ene året, kan jeg ikke se at fører til noen varige skader. Det vil i så fall overraske meg veldig, sier Lilleng.

- God reklame

Lilleng presiserer at produksjonsselskapet skal levere tilbake eiendommen i den stand den var i før innspillingen. Han tror tvert imot at tv-serien vil gi god reklame for Indre Østfold.

- Det vært en veldig interesse og positivitet allerede i forberedelsesfasen. Det kan hende vi løper en risk, men det gjør vi hver gang vi leier ut Bøensætre, sier Odd Lilleng.

Men god reklame for regionen er ikke et godt nok argument, mener Eriksen.

- Plutselig kan det skje ting man ikke har forutsett på forhånd. Og har skaden skjedd, så har den skjedd. Når en art er borte, så er den borte. Da kan man jo være veldig lei seg, men da er det faktisk for sent, sier Marit Eriksen.