Hopp til innhold

Dobling av proteindyrkingen

Det har vært en dobling av proteindyrkingen på Østlandet de siste to-tre årene. Særlig i Østfold og Akershus er veksten sterk, og det er ertene som er hovedtyngden.

 

Åkrene med erter er et heller trist syn

I år har regnet tatt en del av erteavlingene, men det har vært en dobling av proteindyrkingen på Østlandet, særlig i Østfold og Akershus, og det er ertene som er hovedtyngden.

Foto: Hans Petter Reppe / NRK

Det forventes at mengden av erter blir ca 8 000 tonn i 2007. 

Det er lite i forhold til kraftfòrindustriens marked for opp mot 60 000 tonn erter som kan erstatte soya men vi er på god vei, melder Fylkesmannen i Østfold på sine nettsider. 

Fylkesmannen startet et prosjekt i 2005 for å øke proteindyrkingen på Østlandet, og sammen med forsøksringene og bondelaget fant Fylkesmannen ut at det fortsatt er noen ubesvarte spørsmål med hensyn til sorter og plantevern. 

Forsøkene fortsetter i 2007 og 2008. 

Litt mye regn

Det har vært en dobling av proteindyrkingen på Østlandet, særlig i Østfold og Akershus, og det er ertene som er hovedtyngden.

Økningen har skjedd de to-tre siste årene og det gir interessante perspektiver i forhold til import av soya og nedhogging av regnskogen i Brasil, skriver Fylkesmannen i Østfold på sine nettsider.

Ertene har fått litt for mye regn i år så mengden blir ikke som ventet, men Fylkesmannen ser også tydelig i år hvilke vekstskiftefordeler erter og oljevektster har i forhold til ensidig dyrking av korn.

Samarbeider over fylkesgrensene

Prosjektet foregår i samarbeide med Fylkesmennene i Akershus og Vestfold fordi korndyrkingen er absolutt dominerende i disse områdene på Østlandet.

Hvis det samme området skal følge opp planene om en stor matkornproduksjon, må også utfordringene med vekstskifte tas alvorlig, og nettopp med dyrking av protein mener man løsningen på mye av dette er funnet.

Etablere dyrkingsgrupper 

En viktig oppgave framover nå er å få etablert dyrkingsgrupper på de vekstene det skal satses på. Det er av betydning at det etableres en stabil basisproduksjon. Like viktig som alt det andre er at det etableres samarbeid med kraftfòrprodusentene, Felleskjøpet og Norgesfòr. Det er de som skal kjøpe det som produseres.

Fylkesmannen vil se på alternative dyrkinger i en vid forstand, og stikkord er økologiske produkter, grønnsaker og frukt, grøntvarer for innvandrere og bioenergi.