Hopp til innhold

Utelukker ikke hvithai i svenske farvann

I England skaper observasjon av hvithai hysteri. Svensk haiforsker utelukker ikke at hvithai kan søke seg til kysten av Sverige.

Stor hvit-hai

Hvithai-observasjoner i England har gitt hysteriske tilstander på sørkysten. Haiekspert utelukker ikke at hvithaien kan trekke til svenskekysten.

Foto: Sharkdiver.com

- Det er ikke utelukket at det kommer hvithai hit, sier Charlott Stenberg, biolog og haiekspert i det svenske Fiskeriverket til avisen Expressen.

Hai-alarm er utløst i England, og hysteriet langs sydkysten er formidabelt.

Britiske myndigheter og engelske medier har gjentatte ganger fått meldinger om en enorm hai i havet utenfor Cornwall i sydvest-England denne sommeren.

En kvinne, som var ute og surfet, bekrefter at en stor hai sirklet rundt henne, for siden å forsvinne i dypet, melder engelske medier.

Kvinnen er sikker på at det var en hvithai, i og med at den hadde trekantformede tenner.

Også for tre år siden ble det observert hai ved kysten av England.

Utelukker ikke hvithai-besøk i Sverige

Hvithaien har sitt utbredelsesområde i sørligere farvann, så langt nord som til Biscaya-bukten utenfor Spania og Frankrike.

Biolog og haiekspert Charlott Stenberg sier at i de fleste tilfellene av haiobservasjoner så langt nord i Atlanteren som England dreier det seg om brugde.

Stenberg utelukker slett ikke at observasjonene i England kan dreie seg om hvithai, og hun ser heller ikke bort i fra at arten vil dukke opp langs svenskekysten.

- For et par år siden gikk det en hvitfinnet oseanhai helt inn i Gullmarsfjorden midt på Bohuslänskysten, og det er egentlig ikke noe merkeligere ved det enn om en hvithai skulle komme hit, sier hun til Expressen.

Jørgen Møller ved Kattegattsenteret i Greena i Danmark sier til Berlingske Tidende at man ikke kan utelukke at hvithaien vil streife enda lengre, og finne veien til Nordsjøen.

Ved Havforskningsinstituttet i Bergen sier man at stadig nye arter dukker opp, som følge av global oppvarming.

For lite mat for hvithai

Haieksperten tror imidlertid at en hvithai etter kort tid i svenske farvann ville trekke seg til andre områder med mer mat å finne.

- Visst er det sel å finne her, men jeg tror en hvithai raskt ville reise videre, sier hun.

Charlott Stenberg tror heller ikke at vannkvaliteten er slik hvithaien foretrekker langs svenskekysten.

Havet er for søtt langs svenskekysten, i følge Stenberg, og haien trives best i svært salt havvann.

Hun mener det er viktig at hvithaien ikke demoniseres og at folk ikke blir hysteriske av hai-observasjonene.

- Hadde haier hatt mennesker på menyen, så hadde arten utviklet bein for å kunne gå på land. En hai kan ikke ligge utenfor en badestrand og vente på at folk kommer i vannet. Da ville den sulte ihjel, sier hun til Expressen.