Hopp til innhold

Veiranerne herjer

Dobbelt så mange turister i bobil og campingvogn har blitt ranet eller bestjålet i Sverige, sammenlignet med i fjor. Dårlig vær får skylda for økningen.

Bobil

Svensk politi melder om 64 ran mot bobiler og campingvogner i år mot fjorårets 31. Prosjektgruppen mot veiran, som ble startet i 2003, har delt ut hundretusener av brosjyrer og bidratt til økt sikkerhet ved rasteplassene, allikevel øker hyppigheten av ranene.

Foto: Rainer Prang / NRK

Svenske myndigheter har satset kraftig på å gjøre rasteplasser sikre for bobil- og campingturistene, som ferdes langs E6 og andre hovedårer.

Overvåkningskameraer er montert, lysstolper er satt opp, busk og kratt er ryddet rundt rasteplassene og brosjyrer deles ut på fergekaiene til utenlandske turister.

Samtidig patruljerer politiet som aldri før.

Et mareritt for turistene

Men allikevel er antallet ran og tyverier mot bobiler og campingvogner doblet, sammenlignet med 2006.

Det er et mareritt som mange turister har opplevd å våkne med fremmede inne i bobilen, eller våkne opp til stjålne bankkort, kameraer og lommebøker.

Enkelte år har politiet mistenkt at det er sprayet inn søvndyssende gass i bobilene, slik at tyvene har kunnet slå inn en rute eller brekke opp en dør og stjele det de har kommet over, mens eierne har vært i dyp søvn.

På svenske rasteplasser er det allerede registrert 64 ran og tyverier fra bobiler og campingvogner i sommer, mot 31 i hele fjor.

Regnet får skylda

På rasteplassene er det tett i tett med bobiler og campingvogner, og politiet i Sverige fraråder folk på det sterkeste å  velge rasteplass fremfor campingplass som overnattingssted.
Det dårlige været gjør at folk flytter mer på seg, og dermed havner flere på rasteplasser enn under godt vær, når de blir liggende på campingplasser over lengre perioder, melder svenske TT. 

Safe Car, svensk kampanje mot bobilran
Foto: polisen.se

Gode råd fra polisen:

- Velg campingplass fremfor rasteplass til overnatting

- Stå parkert under gatelykt, hvis du velger rasteplass

- Legg ikke verdisaker på dashbordet eller synlig fra vinduene

- Skaff ekstra lås til dørene

- Skaff remmer/sperrejern innenfor dørene, slik at dørene ikke kan bennes opp fra utsiden (bruk gjerne bilbeltet og tre igjennom håndtaket på dørene, slik at de ikke kan åpnes utenifra)

Kilde: Polisen/TT