Hopp til innhold

Siste dag med jobb og automater

Søndag gikk fristen ut for å drive med spilleautomater. Kiosken Corner AS på Greåker la seg selv ned med det samme.

Gro Brevik Corner AS
Foto: Rune Fredriksen / NRK

- Når 70 prosent av inntekten forsvinner, er det ikke mulig å drive videre, anser Gro Brevik. Søndag ettermiddag startet hun sin siste opptelling av tippelapper.

I den ene enden av lokale står fem spilleautomater. Her er det ingen fanfarer og blinkende lys, automatene har allerede vært slått av en stund.

- Vi får finne oss noe annet å gjøre.

I mars kom EFTA-domstolen frem til at Automatloven av 2002 ikke er i strid med EØS-reglementet. Dermed var det klart for å gi Norsk Tipping enerett til å drive spilleautomater i Norge.

Og tidsfristen for å slå av, fjerne og destruere på miljøvennlig vis 15.000 andre spilleautomater.

Inntekten forsvinner

Christian Nyland vasket søndag spillerommet for aller siste gang. Tidligere på ettermiddagen var det stinn brakke i bakrommet på Corner.

Christian Nydal Corner AS

Christian rydder tipperommet for siste gang. For litt siden, var det stappfullt her, men så skulle alle på Fredrikstad stadion. Inntekten fra alle spillene til Norsk Tipping er forsvinnende liten i forhold til spilleautomatene.

Foto: Rune Fredriksen / NRK

Nå er alle dratt til Fredrikstad stadion, og hjemmekamp mot Odd Grenland.

Som ved alle store endringer, blir noen sittende igjen med svarteper. Lotto, V75 og alle andre spill fra den kommende automatmonopolisten Norsk Tipping er ikke i nærheten av å gi samme inntekter som automatene ga.

Treg monopolist

I mai presenterte kulturminister Trond Giske Norsk Tippings nye spilleautomater.

Gro er ikke så imponert av det hun har sett av dem så langt. Uansett er ikke disse automatene noe å satse på for kiosken på hjørnet.

Trond Giske med Norsk Tippings spilleautomat
Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

- De sier de kommer med sine automater. Men det siste jeg har hørt derfra, er at de kommer i august 2008. Vi skal jo holde hodet over vannet det året også.

Stor omsetning, sterk avhengighet

Automatbransjen i Norge har vært gigantisk. Ifølge tall fra Lotteritilsynet omsatte spilleautomatene for 22,9 milliarder kroner i 2006.

Og det var endatil med en nedgang på fem milliarder fra året før, en nedgang som skyldes innføringen av seddelforbudet.

Ettersom fenomenet har økt, har det også blitt klart at dette førte til et stort problem med spilleavhengighet for stadig flere.

Folkekrav

Kampen mot automatene har etterhvert tatt mer og mer form av et folkekrav.

Fire av fem telefonhenvendelser til Hjelpelinjen for spilleavhengige i 2005 gjaldt spilleautomatene.

I fjor skrev 150 ordfører under på et opprop, hvor de krevde retten til å reservere seg mot spilleautomater i sine kommuner. Ifølge kampanjen automatfri.no støtter i dag 210 ordførere dette oppropet.

I dag er det enighet om at over 70.000 nordmenn lider av spilleavhengighet. Presset på en endring ble etterhvert stort, og i 2002 kom altså den nye Automatloven.

- Løser ingen problemer

Etter å ha drevet her i fire år så skjønner Gro hvorfor folk sier automatene kan drive folk ut i spillegjeld.

Men hun tror at å avvikle bransjen i Norge bare blir å flytte problemet til et annet sted.

- Jeg mener at de som er spilleavhengige i dag bare kommer til å gå på internett og spille. Det høres ihvertfall sånn ut på de kundnee jeg har hatt her. Du finner den samme automaten som har stått her på internett.

- Jeg tror problemet blir større.