Hopp til innhold

Strikkhopping blir stortingssak

Statens vegvesens nei til strikkhopping fra den gamle Svinesundbrua irriterer  stortingsrepresentant Svein Roald Hansen (Ap) som  tar opp saken med Samferdselsdepartementet.

Gamle Svinesund bru

Det skaper politisk storm at Statens vegvesen har nektet strikkhoppere adgang til den gamle Svinesundbrua etter først å ha gitt klarsignal for hopping.

Foto: Rainer Prang / NRK

 Statens vegvesen tillater ikke at det gjøres strikkhopp fra den gamle Svinesundbrua.

Petter Kvalsvik, som på vegne av Midnight Sun Bungee Team har søkt om å få bruke brua som utspringspunkt, er skuffet over avgjørelsen og sier til Halden Arbeiderblad at  vegvesenet har tverrvendt i saken.

 Langt på vei får Kvalsvik støtte fra Terje Olberg, som nå er pensjonist, men som hadde hånd om saken i Statens vegvesen, Region Øst fra starten av.

Olberg bekrefter overfor Halden Arbeiderblad at han ga klarsignal til Kvalsvik, og sier det må ha skjedd en holdningsendring i vegvesenet etter at han pensjonerte seg ved årsskiftet.  

 

Svinesundbruene

Statens vegvesen mener det gir et uheldig signal å tillate at det hoppes i strikk fra den gamle brua over Svinesund paralellt med at det arbeides med tiltak for å hindre selvmordshoppere.

Foto: Rainer Prang / NRK

Dårlig signaleffekt 

Mens Olberg så for seg strikkhopping i sommermånedene fra den gamle brua, mener vegvesenet nå at det gir feil signaler å tillate at det hoppes i strikk fra buen under den gamle brua.

Ifølge Halden Arbeiderblad har vegvesenet tidligere anført at strikkhoppingen kan være forstyrrende for trafikken. I og med at hopperne skal bruke buen under brua er dette uromomentet eliminert.

Staten vegvesen peker nå på at det gir feil signaler å tillate slik hopping, samtidig som man setter inn tiltak rundt bruene for å hindre selvmordshoppere.

Et annet poeng vegvesenet ser er at strikkhopperne må bruke gangveier inne i brubuen for å komme seg til hoppunktet, og dette ville også åpne for mulige terroristanslag. 

Irriterte politikere 

Avslaget fra Staten vegvesen har irriterte både ordføreren i Halden kommune, Per Kristian Dahl (Ap) og stortingsrepresentant Svein Roald Hansen (Ap) på Østfoldbenken.

- Her må vi se mulighetene og ikke problemene, sier Dahl til Halden Arbeiderblad. Han har tatt kontakt med Irene Johansen (Ap), som sitter i Stortingets samferdselskomitè.

Svein Roald Hansen mener vegvesenets synspunkter på sabotasje mot brua virker oppkonstruert. Han sier Samferdselsdepartementet må gripe inn og overstyre vegvesenet.

- Ja det mener jeg. Om vi ikke skal kunne bruke bruene våre til annet enn å kjøre biler er et spørsmål departementet bør engasjere seg i, sier Hansen til avisen.