Hopp til innhold

Nordmenn kupper svenske hytter

I den svenske kommunen Eda eies 38 prosent av fritidshusene av nordmenn. I Strömstad og Årjäng eier nordmenn enda flere fritidsboliger.

Illustrasjonsfoto
Foto: Rainer Prang / NRK

Siden midten av 90-tallet har eiendomshandelen langs grensen mellom Sverige og Norge endret karakter.

Pengesterke nordmenn velter inn over grensen hos søta bror. Meglerne på svensk side har sett tegningen, og retter markedsføringen mot Norge. 

Både sommerhus og helårsboliger selges i stor skala til nordmennene.

Renta går opp
Foto: Scanpix / SCANPIX

Sikter seg inn på Norge

- Jeg bruker først og fremst norske salgskanaler. Det er tross alt ikke mer enn ti mil til Oslo. De annonsene jeg setter inn i aviser her i Värmland er først og fremst for å skaffe nye salgsobjekt, sier John-Eric Carlsson, eiendomsmegler i Arvika, til Dagens Nyheter.

Eda kommune med hovedsete Charlottenberg er en del av hans distrikt. Der har nordmenn kapret 38 prosent av alle fritidshus.

Carlsson er sikker på at det kommer flere nordmenn som eiere i tiden fremover.

- 75 prosent av alle fritidshus jeg selger går til nordmenn. De kjøper også helårsboliger for å slå seg ned i Värmland som pensjonister. Totalt sett er nordmenn kjøpere i 65 prosent av alle eiendomssalg jeg foretar, sier han.

Med kronekursen i ryggen

Nordmenn kjøper seg inn på det svenske markedet langs hele den norsk-svenske grensen. Også i Åre og Storuman er nordmenn på boligjakt, men i Strömstad er de ekstra store.

- Minst 85 prosent av de fritidsboligene jeg selger går til nordmenn. Jeg er glad for det. De er lette å ha med å gjøre, betaler bra og bruker sine sommerhus hele året, sier eiendomsmegler Sven-Olof Jacobsson i Strömstad til Dagens Nyheter.

Han mener nordmennene bidrar til å gi liv i kommunen, og forteller at særlig sjøbuer og fritidshus nær stranda har magnetisk tiltrekningskraft på nordmennene.

Medaljens bakside

Men, mens nordmennene tas imot med åpne armer av både eiendomsmeglere og fraflytningstruede småbygder langs grensen, har norske-invasjonen av det svenske boligmarkedet en negativ side.

Ordfører Eva Hellstrand ønsker nordmenn hjertelig velkommen til Åre, og er glad for at de holder grensebutikker i live, men samtidg ser hun med bekymring på det som skjer.

- Nordmenn og folk fra Stockholm representerer det samme. Den lokale eiendomsomsetningen gløder som følge av at mye penger legges på bordet, men det gjør det vanskeligere for unge svenske familier å etablere seg her, sier Hellstrand.

Til og med villaer på kommunale tomter er forandret til fritidsboliger, noe som gjør ordføreren bekymret.

- Vi overveier nå å avsette kommunal grunn reservert kun for helårsboende, sier Hellstrand.