Hopp til innhold

Bjelle redningen mot ulv

Tusen svenske jegere prøver "ulve-bjelle" på jakthundene sine for å stoppe ulveangrep.

Femundløpet
Foto: Joar Elgåen / NRK

I den senere tiden har en rekke svenske jakthunder blitt angrepet og spist av ulv.

De siste ti årene er 151 hunder blitt angrepet, med 2005 som et toppår, da  29 jakthunder ble drept.

Under jakten i høst er flere hunder drept av ulv og gaupe.

 

Hund drept av ulv
Foto: Arkiv / NRK

Setter bjella på hunden

Kan en bjelle hindre at jakthunder drepes av ulv ? Rundt tusen svenske jegere prøver nå ut en "ulve-bjelle" på jakt, og så langt har ingen av "bjelle-hundene" blitt angrepet.

- Men vi vet ennå ikke hvor sikker metoden er, sier ulveforsker  Jens Karlsson ved forskningsstasjonen på  Grimsö i Bergslagen til Upsala Nya Tidning.

Bjellen er testet i Russland i flere år, og erfaringene derfra er at jakthundene ikke angripes med mindre bjellene er pakket med snø, som hindrer ringelyden.

Jens Karlsson sier ulven er redd for alt av ny lyd, og bjellelyden er ikke en naturlig lyd i skogen. Derfor trekker den seg unna en hund med bjelle.

Vil ha produksjon av bjellen

At bjellen skal ødelegge jakten på vilt og fugl finnes det så langt ikke belegg for å si.

Bjellen som nå er i bruk, er laget på forskningsstasjonen på Grimsö og selges for rundt selvkostpris til 100 svenske kroner.

- Vi ser gjerne at noen andre starter komersiell produksjon av bjellen, slik at den kommer ut på markedet, sier Karlsson.

Også gaupa angriper hund, men vanligvis først når den har fått hunden etter seg. Ulven derimot oppsøker jakthundene og dreper den.