Hopp til innhold

9-åring fanget hønsetyv

Hønsehauken hadde kommet seg inn i hønsegården til Signe på ni år og tatt en av hønene hennes. Da hentet jenta et hundebur, gikk inn til hønene og fanget hauken.

Created by InfoDispatcher

Signe Aae viser fram hønsehauken hun fanget i hønsegården sin. FOTO: Merete Kildahl/NRK

- Jeg tok den over vingene og fikk puttet den i buret, sier den vesle jenta rolig.

Hun står foran klassen sin på Spetalen skole i Råde og forteller hvordan det hele foregikk. Klassekameratene stirrer storøyde og nysgjerrige på den store rovfuglen som Signe igjen holder inntil seg.

Pappa Rune er nemlig biolog og har tatt med den flotte hønsehauken på skolen, før han vil slippe den løs igjen.

Overrasket pappa

- Jeg ble veldig overrasket da jeg fikk en melding fra Signe om at hun hadde tatt den siste hønsehauken. Jeg ringte henne og fikk til svar at den sto i garasjen, forteller Rune Aae stolt.

Han vet at jenta har et godt håndlag med fugler, og hun passer godt på de 17 hønene sine. Men, at hun skulle fange en stor rovfugl som denne hønsehauken hadde han ikke trodd.

Var ikke redd

- Jeg var ikke redd. Siden hauken satt i hønsegården og hadde tatt en av hønene mine, tenkte jeg bare at det hadde vært lurt å fange den. Den var på vei til å fly, men jeg fikk tatt den rundt vingene. Jeg vet at den ikke biter, men har skarpe klør.

Hønsehauken er ringmerket og Rune har fått bekreftet at det skjedde 15.juni på Skolleborg i Kongsberg. Vanligvis trekker ikke hønsehaukene, men ungfugler kan finne på å reise sør-østover.

Hønsehauk fanget i Råde

Hønsehauken som ble fanget i Råde torsdag var en stor, ung hunnfuglen som ble ringmerket på Kongsberg i juni.

Foto: Merete Kildahl/NRK

Ligger i leia

- Siden vi har hatt flere hønsehauker på besøk i hønsegården vår, mistenker jeg at vi ligger i den leia som disse ungfuglene bruker, sier Rune.

Fuglen som ble fanget i Saltnes i Råde i går er en flott hunnfugl. De er større enn hannene. Nå skal den slippes ut fra Høgskolen i Halden der Rune Aae jobber. Der kan den kan fly videre til Sverige, dit den mest trolig er på vei.

Se også: Fiskeørn i Østfold