Hopp til innhold

Hva gjør elevene under streiken?

Noen er på kjøpesenteret, andre prøver å hjelpe sine kamerater med å komme i gang med skoleåret. Slik forholder elevene seg til lærerstreiken.

Elevene som er rammet av lærerstreiken er ikke flinke nok til å jobbe på egenhånd. Det sier elevene selv. Mange av dem bruker timene uten lærer til å slenge på kjøpesenter fremfor å gjøre skolearbeid.

Egenlæring, fritime eller forberedelser til dagen da de skal begynne å ta igjen det tapte?

Vi er jo ikke rammet så veldig hardt, egentlig. Bare de tre timene her denne uka. Det sier Martine Øby Strand, videregående-elev i Fredrikstad, som er på butikktur med venninnen Siri Magnussen.

– Dere utnytter 'fritimene' med å gå på kjøpesenter?

Martine og Siri

– Streiken har bare rammet oss tre timer denne uka, sier elevene Martine Øby Strand (tv) og Siri Magnussen.

Foto: Odd Skjerdal / NRK

– Det er ikke så veldig mye annet å gjøre, svarer Siri.

– Så vi går rundt her og spiser litt, bare titter i butikker så lenge.

Og det er det mange som gjør, er jentene enige om. Det virker som om elevene foretrekker det foran å sitte på skolen og vente. Siri tror elever er flinke til å komme seg i gang selv, men det er ikke så mange som bruker tiden nå til egenlæring.

– Vi har ikke fått noen læreplaner enda, på grunn av streiken, sier Siri Magnussen.

– Så her får vi brukt tiden til det vi vil, i stedet for at tiden skal gå sakte på skolen.

På samme kjøpesenter er Haaken Lien og tre kamerater ute på handletur. Det gjelder å skaffe seg en solid lås til skapet på skolen. Men tiden på Torvbyen i Fredrikstad føles som en naturlig konsekvens av streiken, mener Haaken.

– Slik er det når det er streik. Vi får ikke gjort noe med det, vi. I hvert fall i oppstarten må en lærer være til stede og veilede, syns jeg.

280 lærere ved fem skoler i Østfold streiker nå.

Vet det kommer en skippertak

Hos de streikende lærerne i Utdanningsforbundet ligger tankene i bakhodet om at en eller annen dag så starter skolearbeidet igjen.

– Jeg tenker det har hopet seg opp en del, sier Berit Nicolaysen, som sto streikevakt utenfor Glemmen vdg. skole i Fredrikstad i dag.

Berit Nicolaysen

Lærer Berit Nicolaysen ser for seg et skippertak når lærerne er tilbake på jobb.

Foto: Odd Skjerdal / NRK

– Samtidig må vi bare vente og se hva som møter oss tilbake på jobb. Vi er utålmodige etter å komme i gang, og møte elevene. Samtidig er vi veldig tålmodige med å streike for saken.

– Det blir lite fokus på skolearbeid hos elevene under streiken?

– Det kan jeg forstå. Vi er jo blant dem som skal fokusere på skolearbeidet, så jeg antar at det fokuset er mindre når vi ikke er der.

Prøver å hjelpe hverandre i gang

Men ikke alle elever tar seg en tur på senteret. På Greåker videregående skole sitter Jonas Bergløv, som er politisk nestleder i Elevorganisasjonen i Østfold, støtter.

Jonas Bergløv

Elevorganisasjonens politiske nestleder i Østfold oppfordrer elever til å besøke biblioteket og få tak i pensum der.

Foto: Odd Skjerdal / NRK

– Så fort dagene og ukene går, mister man mer og mer av undervisningstiden, som man antageligvis ikke rekker å ta igjen, sier Bergløv.

– Elevorganisasjonen oppfordrer derfor folk til å ta en tur på biblioteket, få med seg bøkene hjem, og gå gjennom litt av det tidlige pensumet i hvert fag. Da henger man ikke altfor langt etter.

Også på Frydenberg skole prøver elever å hjelpe hverandre i gang.

– Jeg sier ikke nei takk til fritid, men når vi må ta igjen alt vi ikke klarer å få med oss i timer, så er det jo et problem, mener Jens Maktabi, som sitter sammen med kameraten Markus Hellstrøm og prøver å komme i gang med skoleåret.