Hopp til innhold

Dømt tre år etter at Nav oppdaget svindel

Sarpsborg-kvinnen ble tatt for trygdesvindel i 2011. Først i mars i år var tiltalen klar, og torsdag fikk hun dommen for forholdet.

NAV

Nav avdekket bedrageri i 2011, men først i går fikk kvinnen sin dom.

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

Kvinnen, som er i 40-årene, er også dømt for kjøp av 200 gram amfetamin og bruk av narkotika. Men fordi det har gått lang tid før forholdene kom opp for retten, slipper kvinnen med en dom på fem måneders fengsel, og bare en måned av dommen er gjort ubetinget.

Da saken kom opp for tingretten i Sarpsborg, innrømmet kvinnen at hun hadde kjøpt og brukt amfetamin i 2012. Hun mente selv at hun hadde kjøpt omkring 25 gram til sammen.

Retten hadde imidlertid flere opplysninger som underbygde opplysningene i tiltalen om kjøp av 200 gram. Blant annet møtte mannen som solgte amfetaminet som vitne i retten.

Innrømmet trygdebedrageri

Kvinnen la kortene på bordet hva trygdesvindelen angår. Hun ble arbeidsledig vinteren 2010, men hadde likevel noe lønnet arbeid. På meldekortene hun leverte oppga hun bare et lite antall av de timene hun arbeidet.

På den måten klarte hun å få utbetalt over 200.000 kroner som hun ikke hadde krav på. Kvinnen forklarte at hun hadde en vanskelig økonomi med betydelige gjeldsproblemer og at det var grunnen til at hun hadde falt for fristelsen.

Forholdet ble avdekket av Nav i 2011, og hele svindelsummen ble tilbakebetalt i fjor.

I utgangspunktet innebærer både kjøp av slike mengder amfetamin og trygdesvindel i den størrelsesorden ubetinget fengsel.

Må sone en måned

– Retten er kommet til at fengselsstraffen settes til fem måneder, men slik at 120 dager av straffen gjøres betinget, står det i dommen fra Sarpsborg tingrett. Det betyr at kvinnen må sone en måned av dommen.

Når retten gjør mesteparten av dommen betinget, har det sammenheng med at kvinnen langt på vei har tilstått forholdene og at handlingene ligger langt tilbake i tid.

– Særlig gjelder dette trygdebedrageriet som ble oppdaget av Nav i 2011, men tiltale ble først reist i mars i år. Det er uklart for retten om saken har ligget lenge hos Nav eller hos politiet. Uansett kan ikke tiltalte bebreides for dette lange tidsforløpet, slår tingretten fast.