Hopp til innhold

Råde offisielt ute av ROBEK-lista

Ordføreren er lettet over at de ikke lenger trenger Fylkesmannens godkjenning for å vedta kommunebudsjetter.

René Rafshol

Råde-ordfører René Rafshol tror kommunen er bedre økonomisk rustet nå enn sist gang de ble utmeldt av ROBEK.

Foto: Ingrid Mathilde Langvik / NRK

– Det viser at hardt arbeid over flere år har ført til gode resultater, sier Råde-ordfører René Rafshol til NRK.no.

Råde kommune har siden 2009 vært innmeldt i Register om betinget godkjenning og kontroll (ROBEK), et register over kommuner og fylkeskommuner som må ha godkjenning fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet for å kunne foreta gyldige vedtak om låneopptak eller langsiktige leieavtaler.

Det vil si at alle kommunens budsjetter de fem siste årene har måttet kontrolleres av Fylkesmannen.

– Formidabel snuoperasjon

Årsaken til at Råde ble innmeldt i ROBEK var et opparbeidet underskudd på drøyt 20 millioner kroner. De siste årene har kommunen jobbet hardt for å kvitte seg med de røde tallene, og komme i balanse.

– Her har vi tatt stein etter stein. De to siste årene har vi klart å betale tilbake halvparten, og i tillegg har vi opparbeidet oss et overskudd. Det har vært en formidabel snuoperasjon som både de ansatte, ledelsen og kanskje også vi politikere kan klappe oss litt på skulderen for, sier Rafshol.

Birger Overskott

Råde kommune har høstet skryt fra seniorrådgiver Birger Overskott hos Fylkesmannen i Østfold.

Foto: Hermund Lybeck Kjernli / NRK

Ordføreren innrømmer at veien fra underskudd til overskudd har vært tøff, men at nøkkelen har vært at alle parter i kommunen drar lasset sammen.

– Innbyggerne har merket minimalt av det, så det har vært jobbet godt fra de tillitsvalgte og ledelsen for at det ikke skulle gå ut over innbyggerne i den grad det kunne ha gjort.

Gikk galt i 2008

Råde har også vært ROBEK-kommune tidligere, men karret seg ut av registeret i 2007. Den gangen gikk det ikke mer enn et drøyt år før de var tilbake, men Rafshol tror kommunen har bedre kontroll på økonomien nå.

– Nå er det ikke sånn at vi kan rope hurra og at det er et kjempeoverskudd, men jeg tror de grepene som er gjort i løpet av disse årene har gjort at vi i alle fall kan se positivt på fremtiden.

– Råde er en kommune som setter tæring etter næring, og det betyr at de investeringene vi gjør er hyst nødvendige. Vi bygger nøkternt, men fint, og derfor tror jeg vi skal klare dette også fremover.

Da det tidligere i år ble klart at Råde var på vei ut av økonomisk uføre og streng statlig kontroll vanket det ros fra seniorrådgiver Birger Overskott hos Fylkesmannen. Han mener andre kommuner bør lære av Råde.

– De har klart å oppnå en gradvis forbedring over flere år, og det de har gjort er å ha en grundig gjennomgang av organisasjonen sin. De har sett på hvordan de kan drive billigere og mer effektivt. I tillegg har de etablert et veldig godt samarbeid mellom administrasjonen og politikerne, og har en god styring på økonomien, sa Overskott til NRK i april.

Fremdeles er det to Østfoldkommuner, Hobøl og Halden, som er oppført i ROBEK-registeret.