Hopp til innhold

- En seier for hele Østfold

Statnett og Svenska Kraftnät har i fellesskap besluttet å avslutte Sydvestlinken-prosjektet.

Kraftlinje-master
Foto: Håvard Wien / NRK

René Rafshol

Ordfører i Råde, René Rafshol, er glad for at Statnett dropper Sydvestlinken.

Foto: Ingrid Mathilde Langvik

Årsaken er vesentlig lavere nytteverdier. Prosjektet har dermed vist seg samfunnsøkonomisk ulønnsomt.

– Dette er en seier for Råde-samfunnet og for Østfold, sier ordfører i Råde, René Rafshol.

Han satt i møte sammen med Rygge-ordfører Inger-Lise Skartlien da pressemeldingen kom.

– Vi har stått sammen om dette hele tiden, sammen med svensk side, og sagt at hvis vi skal ha noe, så skal vi ha en sjøkabel. Nå når det viser seg at det ikke blir noe av, så er vi veldig glade. Det går på kulturlandskapet vårt, og en del andre ting, sier Rafshol.

Statnett skal sørge for en samfunnsmessig rasjonell utvikling av kraftsystemet, herunder utvikle samfunnsøkonomisk lønnsomme prosjekter. De totale nytteverdiene av tiltaket må altså overstige kostnadene. Det er ikke lenger tilfelle med Sydvestlinkens vestre gren. Forutsetningene om nytten og kostnader som lå til grunn ved beslutningen i 2009 er ikke lenger gyldige. Statnett og Svenska Kraftnät har derfor besluttet ikke å gjennomføre prosjektet, sier konserndirektør Gunnar G. Løvås i Statnett i en pressemelding.

Les også: Vil samkjøre kraft- og togutbygging


Les også: Bønder frykter SydVestlinken

Les også: – Regjeringen må avgjøre SydVestlinken

Les også: Ønsker sjøkabel i nasjonalpark

Ikke lønnsomt

– Prosjektet er ikke samfunnsøkonomisk lønnsomt verken for Sverige eller Norge. Dette gjelder Sydvestlinkens vestre gren, som går mellom Tveiten ved Tønsberg og Jönköping i Sverige.

Årsakene til den reduserte nytten er hovedsakelig forventning om stort kraftoverskudd i hele Norden, et sterkere nett internt både i Norge og Sverige, samt økt utvekslingskapasitet mellom Norden og kontinentet. Dette gir små prisforskjeller mellom Øst-Norge og Sør-Sverige, og nytten av å øke overføringskapasiteten mellom de to områdene blir derfor lavere enn tidligere forutsatt.

Kostnadseffektive

– Statnett skal drive samfunnsøkonomisk lønnsomt. Vi må sikre strømforsyningen og legge til rette for verdiskaping, samtidig som vi er kostnadseffektive. Sydvestlinkens vestre gren er ikke lenger samfunnsøkonomisk lønnsom.

– Vi har i flere tiår samarbeidet godt med våre svenske kollegaer og ønsker å videreutvikle dette samarbeidet i årene som kommer, avslutter Løvås.