Hopp til innhold

Vil fengsle fem for storsmugling

Fem polske statsborgere har innrømmet at de har vært med på rekordsmugling over grensa. Politiet ber om varetekt i fire uker.

14 smuglerbiler stanset

Flere av bilene var bygd om for å kunne frakte mye og tunge varer.

Foto: Christopher Oulie / NRK

Søndag aksjonerte politiet mot 14 biler som viste seg å være fullastede med alkohol og sigaretter.

Tommy Brøske

Tommy Brøske, politiinspektør ved Sentral etterforsking- og utlendingsenhet i Østfold politidistrikt.

Foto: Martin Tangen Schmidt/NRK

Ytterligere to biler ble beslaglagt i løpet av dagen, og beslaget blir beskrevet som «rekordstort». Så langt er syv personer pågrepet etter storbeslaget, alle polske statsborgere. Et ukjent antall involverte fremdeles er på frifot.

Fem av dem blir fremstil for varetekt i Halden tingrett i dag. De fem mennene ble tatt da politiet stoppet 14 biler på E6 ved Rygge søndag morgen.

Politiet ber om fire uker varetektsfengsling, med brev- og besøksforbud.

– De syv pågrepne er avhørt av politiet. Alle har erkjent straffskyld for sin egen befatning med beslaget, sier politiinspektør Tommy Brøske ved Sentral etterforsking- og utlendingsenhet i Østfold politidistrikt.

– Hva som ytterligere kom frem i disse avhørene ønsker vi ikke å gå nærmere inn på nå, fortsetter han.

Vurderer å fengsle to til

Politiet pågrep to menn til i løpet av søndagen. Det blir vurdert om disse skal fremstilles for varetektsfengsling i ettermiddag, eller i morgen tidlig.

– De to ble stanset på Svinesund en god del senere enn smuglerkonvoien vi aksjonerte mot søndag morgen, forteller Brøske.

(Teksten fortsetter under bildet)

Rekordbeslag av smuglerkonvoi

Det ble blant annet beslaglagt 1763 liter sprit.

Foto: Christopher Oulie / NRK

– Før vi eventuelt begjærer dem varetektsfengslet ønsker vi å undersøke nærmere hvorvidt de kan knyttes til storbeslaget, utdyper han.

Søndagens beslag ble gjort på bakgrunn av tips fra tollvesenet på Svinesund, som observerte bilene ved grenseovergangen. Foreløpig kan politiet opplyse at det ble beslaglagt til sammen 19 000 liter øl, 1763 liter sprit og 321 820 sigaretter.

Mistenker organisert kriminalitet

Politiet sier de har startet en omfattende etterforskning av saken, der de vil undersøke om den kan knyttes opp mot andre smuglersaker.

– Spesifikt vil vi undersøke om dette beslaget kan knyttes opp mot det organiserte polske nettverket som ble avslørt tidligere i høst, og som ble domfelt i Halden tingrett tidligere i måneden, sier Brøske.

Bilene som ble stanset hadde polske, tyske og danske kjennetegn. Flere av dem var bygd om for å kunne frakte store mengder smuglervarer. Politiet sier de vil forsøke å inndra bilene.