Hopp til innhold

Disse bildene er laget på en Ipad

Bussen har blitt fristedet til Nikolai Lockertsen. Med et hektisk liv er to timer pendling dyrebar tid til å lage kunst.

Nikolai Lockertsen

Nikolai Lockertsen lager kunsten sin på bussen mellom Moss og Oslo.

Foto: Camilla Næss/NRK

Nikolai Lockertsen fra Moss har et kjent navn i det norske filmmiljøet etter å ha jobbet med visuelle effekter til filmer som Kon-Tiki, Trolljegeren og Max Manus.

Men også i bussen på vei til jobben i Oslo skaper mossingen kunst - med en Ipad.

– Jeg sitter og tegner, og bruker tiden på noe litt mer spennende enn å bare glo ut av vinduet. Denne turen har jeg sett ganske mange ganger nå, sier han.

Hatet Nordbytunnelen

Også de andre på bussen fra Moss til Oslo sitter i sin helt egen verden. Noen hører på musikk, andre er dypt engasjert i en god bok. Men i Nikolai sin verden er det nok litt mer eventyrlig enn hos folk flest.

– Jeg har ikke noe helt tydelig bilde i hodet på forhånd. Det blir litt til etter hvert som jeg holder på. Jeg blir inspirert hele tiden. Øynene står liksom ikke stille.

Før nettbrettet kom satt Lockertsen med akvarellmaling. Med tegneblokka i den ene hånda, og pensel og blyant i den andre, balanserte han akvarellskrinet og en liten kopp med vann hele veien til jobb.

Nå har han byttet ut den gamle redskapen med en Ipad og en liten penn som han bruker til å tegne med. Nå går alt så mye enklere.

– Jeg hatet Norbytunnelen i de gode gamle dagene, for den varte så utrolig lenge. Men ipaden lyser, så det blir ikke som i de gamle akvarell-dagene da jeg måtte sitte og vente, smiler han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Nikolai Lockertsen

Lyset fra Ipaden gjør at Nikolai kan bruke mer tid på kunsten enn tidligere.

Foto: Camilla Næss/NRK

App til 35 kroner

Når han ikke lager sin egen kunst på veien jobber Lockertsen hos Storm Studio med blandt annet «matte painting». Det vil si at han tegner og maler bakgrunner, bygninger og detaljer som ikke kan filmes.

– Jeg er veldig glad i teksturer og patina, at ting har blitt gammelt, slitt og rustent. Alt sånt er veldig inspirerende synes jeg.

Han lager de utroligste kunstverk på jobben, men med appen Procreate til 35 kroner får han det også til på bussen.

– Den har blitt så bra at jeg enda ikke har brukt Photoshop på Concept art i år. Det har blitt ganske bra.

Se litt av jobben Lockertsen gjorde på Kon-Tiki:

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Nikolai Lockertsen forklarer og viser litt av hva han har gjort med filmen Kon-Tiki.

Concept art i Kon-Tiki

– X-faktoren gjør det mer spennende

De aller fleste Ipad-bildene inneholder det Lockertsen kaller for en x-factor. Det være seg et monster eller et romvesen.

– Hvis man tar bort monsteret er det bare to barn som er ute i skogen sammen med en snømann. Men når man får inn en x-faktor blir det litt mer spennende.

Det viktigste er at bildene inspirerer publikum.

– Jeg liker at det er en liten fortelling bak, som ikke nødvendigvis blir fortalt, men gjør at folk må tenke litt selv. Fantasien til de som ser på bildet blir sparket litt i gang.

De fleste bildene ligger ute på mossingen sin personlige flickr-konto.

Se TV-reportasje her:

Nikolai Lockertsen har jobbet på et 40-talls spillefilmer med visuelle effekter. Men kunsten han lager innimellom er også verdt å få med seg.

Lager kunst på Ipad