Hopp til innhold

- Vil ta Monolitten tilbake

Halden-ordfører mener Monolittens opphavsted bør komme mer i fokus. Nå inviterer han Østfolds ordførere til kamp ved Iddefjorden.

Monolitten, Vigelandsparken

BYGGET AV STEN FRA HALDEN. Vigelandsparken i Oslo, strekker seg over 320 dekar. Anlegget omfatter broer og terrasser, fontene, labyrint og Monolitten, smijernsporter og et stort antall skulpturer i bronse og granitt.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Det er i en noe overført betydning, at Haldens ordfører Thor Edquist (H) sier han vil ta Monolitten hjem til kommunen sin.

Den fantastiske søylen, som er plassert i Vigelandsparken i Oslo, kommer opprinnelig fra et granittfelt ved Iddefjorden i Halden.

- Jeg synes at Halden nå skal ta Monolitten hjem. Oslo har lånt den lenge nok nå. Inntil vi får den tilbake - noe som sikkert vil ta en stund, kan vi ta navnet hjem, sier Edquist spøkefullt.

Les også:

Thor Edquist (H)

- DRA SAMMEN. En bonustanke med å invitere ordførerne til løpet er, i følge Haldens ordfører Thor Edquist, å bidra til å viske ut kommune- og partigrenser.

Foto: Rainer Prang / NRK

Trimløp i "vestlandsnatur"

Edquist planlegger sammen med Idd Sportsklubb å arrangere et trimløp i beste vestlandsnatur i miniatyr langs Iddefjorden, nettopp på områdene der granitten til Monolitten og Vigelandsparken ble hugget ut.

- Jeg var med og arrangerte "Monolittmarsjen" i fjor, hvor rundt 300 deltok. Det vi nå ser for oss er å arrangere et trimløp den 20. april i år, som skal hete "Monolittløpet", sier han.

Monolitten ble ferdigstilt av Gustav Vigeland i 1943. Søylen, som består av 121 figurer, står på Vigelandsparkens høyeste punkt og er 17 meter høy.

Stein av type iddefjordsgranitt ble transportert til Oslo vannveien og på skinner resten av veien til Vigelandsparken.

De første skissene skal skrive seg fra 1919, men steinblokken kom ikke til stedet før i starten av 1927 og ble ikke reist til stående stilling før 1928.

Stein Erik Lauvås
Foto: Jan Henrik Ihlebæk / NRK
Leder for regionrådet i indre Østfold, Knut Espeland

KAN BLI Å FINNE PÅ STARTSTREKEN. Stein Erik Lauvås på Ørje (øverst) og Knut Espeland i Spydeberg kan bli å se ved Iddefjorden, når første utgave av 'Monolittløpet' arrangeres den 20. april i år.

Foto: Martin Tangen Schmidt/NRK

Toppløpere, morsjonister og ordførere

"Monolittløpet" skal gå fra Ystehede midtveis i Iddefjorden, via Monolittbruddet ved Hov, og målområdet er lagt til Halden sentrum.

- Løpet er cirka 10 kilometer langt, og blir relativt hardt til å være i Østfold, da det stiger fra fjorden og opp over 110 meter to ganger. Men det er lov å gå, jogge eller løpe for de som orker det, sier Thor Edquist.

Om ordførerne i Østfold vil løpe, gå eller jogge gjenstår å se. Edquist har forvarslet dem alle om løpet, og allerede er flere påmeldt.

- Ja, responsen kom med en gang. Tage Pettersen (H-ordfører Moss) svarte med en gang at han var med. Stein Erik Lauvås (Ap-ordfører Ørje) svarte at han skulle forsøke å få det til.

Erik Unaas (H-ordfører Eidsberg) og Knut Espeland (Krf-ordører Spydeberg) synes det var et bra tiltak. Jeg regner med at flere kommer, sier Edquist.

Les også:

Steinhuggere ved Iddefjorden

PÅ STEINHUGGERGRUNN. Monolittløpet er cirka 10 kilometer langt, og blir relativt hardt til å være i Østfold, da det stiger fra fjorden og opp over 110 meter to ganger.

Foto: www.idd.no

- Vil løfte sammen

Foruten å sette fokus på Monolittens tilknytning til Halden, og etablere en tradisjon for et nytt terrengløp, mener Thor Edquist at et uformelt arrangement som "Monolittløpet" også er en passende anledning til å viske ut parti- og kommunegrenser.

- Vi har et godt kollegialt samarbeide mellom ordførerne i Østfold, uansett partitilhørighet og det er viktig at vi gjør ting sammen, sier han.

Han peker blant annet på at Halden kommunes problemer med lav utdannelse og lav inntekt er noe stort sett alle kommunene i Østfold sliter med.

- Vi må løfte hele Østfold i fellesskap, for det gavner oss alle, sier han.

Toppen av monolitten

TATT UT VED IDDEFJORDEN. Søylen, som består av 121 figurer, står på Vigelandsparkens høyeste punkt og er 17 meter høy.

Foto: Nina Skurtveit / NRK