Hopp til innhold

- Fått høre det fra ordførerkollegaer

Dobbel kontantstøtte i Spydeberg skaper stor debatt, både blant politikere og på sosiale medier.

Dobbel kontantstøtte skaper detbatt i Østfold.

Dobbel kontantstøtte skaper debatt

I går skrev NRK.no at Spydeberg kommune lover foreldre en dobling av kontantstøtten, og det helt fram til barna begynner på skolen. Ordningen innføres fra august av, foreløpig som en prøveordning på ett år.

Inger-Lise Skartlien

Inger-Lise Skartlien, ordfører i Rygge.

Foto: Tomas Berger / NRK

Det er imidlertid lite som tyder på at andre Østfold-kommuner vil gjøre det samme, ifølge en spørreundersøkelse gjort av NRK.

Inger-Lise Skartlien (Ap) er en av ordførerne i Østfold som er skeptisk til å øke kontantstøtten.

– Dette er ikke noe som vi i Rygge kommune kommer til å satse på, slår hun fast.

Frykter at flere mødre blir hjemme

Saken har skapt stort engasjement i hele landet, og diskuteres heftig både i sosiale medier og blant politikere. Arbeidsminister Anniken Huitfeldt er en av dem som reagerer kraftig på forslaget.

– Jeg håper at foreldre ikke velger det. Jeg vil fraråde alle norske kommuner om å velge denne modellen, sier hun.

Skartlien deler litt av arbeidsministerens frykt for at flere mødre blir hjemme, og at barn blir hjemme fra barnehagen.

(Teksten fortsetter under bildet)

Arbeidsminister Anniken Huitfeldt

Arbeidsminister Anniken Huitfeldt.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Dette er også et viktig virkemiddel i integreringspolitikken. Ikke alle som bor i Norge har den samme kulturbakgrunnen som vi har, sier Rygge-ordføreren.

– Jeg tror det er viktig at barna kan være sosialiserte og kan det norske språket når de begynner på skolen, fortsetter hun.

– Dette er en kontroversiell sak

Ordfører i Spydeberg, Knut Espeland (KrF), har imidlertid stor tro på prosjektet. Alle de borgerlige partiene i kommunen står bak forslaget som går ut på å doble den statlige kontantstøtten.

Leder for regionrådet i indre Østfold, Knut Espeland

Knut Espeland, ordfører i Spydeberg.

Foto: Martin Tangen Schmidt/NRK

Det vil si at barn opp til 18 måneder kan få 10.000 kroner per måned, mens eldre barn får 6600 kroner i måneden. Det nye forslaget er at ordningen skal gjelde barn helt opp til skolealder.

Espeland håper flere foreldre vil benytte seg av muligheten, men innrømmer at han har fått høre det fra ordførerkollegaer.

– Det som er uheldig med denne debatten er at den blir veldig tabloidisert. Det blir liksom enten kontantstøtte eller barnehage. Dette er et tilbud om begge deler, der man får det gode fra barnehagene og en litt mindre stressende hverdag for barn og foreldre, sier Espeland.

– Dette er en kontroversiell sak der vi har sterke meninger, så her går diskusjonen friskt. Meningsbrytninger er positivt, fortsetter han.