Hopp til innhold

– Folk er engstelige for ulven

I Rømskog er frykten for ulv så stor at folk ikke tør å gå alene i skogen. – Ulvefrykten skaper hindringer for det forebyggende helsearbeidet, sier ordføreren.

Ulv

Ulven i Rømskog skremmer innbyggerne fra å gå turer i skogen.

Foto: Colorbox

Kommunen behandler i kveld sin høringsuttalelse til forvaltningsplanen for store rovdyr, der de blant annet peker på negativ helseeffekt av at folk frykter skog og mark.

Ulveflokken som er sporet i kommunen kan være på opp til 13 dyr. Dyrene har ved enkelte tilfeller oppholdt seg tett innpå befolkningen. Viltnemnda har nå bedt folk om å kontakte politiet hvis ulvene blir for pågående.

– Folk er engstelige

Kari Pettersen (KrF)

Kari Pettersen (KrF) er ordfører i Rømskog.

Foto: Tomas Berger/NRK

Ordfører i Rømskog, Kari Pettersen (KrF), sier til NRK at de føler at de ikke blir tatt på alvor og at folk er redde.

– Når vi vet at vi har Norges største tetthet av ulv, så tror jeg det er til skrekk for de fleste som bor i bygda.

– Folk er engstelige. Rovdyrfrykt og ulvefrykt er et reelt problem i befolkningen. Kommunelegen vår ser det som en utfordring når folk skal motiveres for fysisk aktivitet utendørs, forteller Pettersen.

– De siste årene har det skapt hindringer i det forebyggende helsearbeidet, fortsetter hun.

Anne Marie Høisveen

Anne Marie Høisveen er redd for å møte på ulven når hun er ute og går.

Foto: Tomas Berger/NRK
Innbyggerne er skremt

Skogen i Rømskog har nærmest blitt tømt for folk. Når innbyggerne her skal gå tur her velger de å gjøre det langs veiene.

– Jeg kommer til å være livredd hvis jeg treffer på ulven ute i skogen eller i bakken hjemme, sier Anne Marie Høisveen.

– Jeg er ikke veldig glad i å gå i skogen. Det er stort sett på grunn av ulven. Man vet at den lusker rundt og det er ikke noe trivelig, sier Yvonne Lauritzen.

Bestanden i Rømskog er såkalt grenseulv, som ikke teller i den norske forvaltningen. Dermed kan bestanden heller ikke reguleres.

Vil ha med grenseulv i den norske forvaltningen

Når kommunen legger frem sin høringsuttalelse i kveld, kommer de til å stå på at grenseulven må telle med i den norske forvaltningen.

– Forutsetningene for en fornuftig forvaltning er kunnskap om bestand og tilvekst. Vi opplever at det til nå har handlet om å tåkelegge de faktaene, sier hun.

– I vår uttalelse til en revidert forvaltningsplan for store rovdyr vil vi peke på to ting; det ene er rammer for rovviltforvaltningen og det andre er rovvilt og utfordringer i vår region, utdyper ordføreren.

Se TV-reportasje:

I Rømskog er frykten for ulv så stor at folk ikke tør å gå alene i skogen. I kveld behandler kommunen sin høringsuttalelse til forvaltningsplanen for store rovdyr, der de blant annet peker på negativ helseeffekt av at folk frykter skog og mark.

Innbyggerne er redde for ulven