Hopp til innhold

– Disse barna er oftere utsatt for overgrep enn andre

Spesialrådgiver ved Sykehuset Østfold tror voksne som jobber med funksjonshemmede barn og unge kvier seg for å melde fra når de mistenker at noe er galt.

Spesialrådgiver ved Sykehuset Østfold tror voksne som jobber med funksjonshemmede barn og unge kvier seg for å melde fra når de mistenker at noe er galt. Nå skal alle som jobber med barn og unge i kommunene på kurs for å lære hvilke plikter de har, og hvordan de kan forebygge og oppdage overgrep og vold.

VIDEO: Sexologisk rådgiver ved habiliteringstjenesten for barn og unge i Sykehuset Østfold, Mette Wallace.

Mette Wallace

Mette Wallace.

Foto: Helene Hillestad / NRK

Les også: – Straffeforslaget er ikke høyt nok

– Man er redd for å ta feil, for å kaste mistanke på noen som er uskyldige.

– Jobber man selv i et slikt yrke, så vet man at det er det er noe av det verste som kan skje, sier spesialist i sexologisk rådgivning ved Sykehuset Østfold, Mette Wallace.

Dessverre er det også slik at overgripere kan sirkle seg inn på disse barna, fordi de er lettere å nå enn andre, sier Wallace.

– Vi har en plikt til å si fra, det er ikke noe vi kan velge. Det er derfor viktig at fagpersonell har kunnskap om forebygging og hva som utløser meldeplikten, understreker hun.

Barn som er i kontakt med mange voksne

Det er betydelig større fare for at barn med nedsatt funksjonsevne blir utsatt for vold og overgrep enn andre barn. I en studie forskning.no viser til, har man også funnet at de har tre til fire ganger høyere risiko for å utsettes for omsorgssvikt.

– Disse barna er i kontakt med mange voksne i hverdagen fordi de trenger et bredt spekter av hjelp.

– Det kan ofte være vanskelig å vite hva som er over grensen når man i utgangspunktet er vant med å bli vasket, hjulpet på do, stelt, trent og hele tiden må stole på andre i hverdagen, sier Wallace.

Men selv om man vet det er en risiko for overgrep og vold, er det svært få saker som anmeldes.

– Dette er vanskelig bare å tenke på

Nå skal alle som jobber med barn og unge i kommunene på kurs for å lære hvilke plikter de har, og hvordan de kan forebygge og oppdage overgrep og vold. Håpet er at kurset også skal gi foreldre en trygghet.

– Dette er et tema mange synes er vanskelig bare å tenke på. Om man frykter at et barn blir utsatt for noe, så knyter alt seg. For foreldre dreier det seg om å tørre å snakke åpent om det de frykter. Jo mer man snakker naturlig om disse tingene, jo mer avslappet blir man, og jo mer forebygger vi, sier Wallace.

Målet er å forebygge med kunnskap. Alle som jobber med barn og unge skal skjønne at sånn det er nå melder man altfor sjelden fra.

– Når man er på jobb og stusser på alt fra et blåmerke til en merkelig adferd, så må man si fra. Og det er viktigere å si fra en gang for mye, enn en gang for lite.

Fremdeles tabu

Er man usikker på om saken er alvorlig nok til å meldes, kan man anonymisere saken og kontakte barnevern, politi, statens barnehus eller andre for gode råd.

Wallace er også opptatt av at barn og ungdom selv lærer mest mulig om kroppen sin, det sosiale samspillet, sette tydelige grenser og om hva som er positiv seksualitet.

– Seksualitet er fortsatt et tabu, i hvert fall er det ofte litt vanskelig å snakke om, så bare det å diskutere at barn med funksjonsnedsettelser også har rett til en god seksualitet er noe vi jobber med.

Kurset holdes 7. mars i Sarpsborg.