Hopp til innhold

– En fantastisk båt å ta vare på

I dag starter arbeidet med å avgjøre veteranskipet MS Hamens skjebne.

Hamen på vei til Danmark
Foto: Odd Skjerdal / NRK

Det settes i dokk i Hirtshals, og kan bli restaurert eller hugget opp. Arne Arneson fra Bergen var førstereisgutt med Hamen i 1970. Han håper det blir restaurert.

– Det var noe spesielt med den båten. En fantastisk sjøbåt. Jeg har vært med den i full orkan i Nordsjøen og mistet en god del av dekkslasten fordi været var så grusomt. Men Hamen fikk oss trygt gjennom, sier Arneson.

LES OGSÅ:

Flere vil redde Hamen

Arneson har aldri glemt MS Hamen. Men, skipet, som inntil nylig lå på svensk side av Iddefjorden, har forfalt kraftig i påvente av restaurering.

Norske myndigheter bevilget penger til å sette skipet i stand, fordi det regnes som det siste eksemplaret av en helt spesiell frakteskute som gikk langs kysten på midten av nittenhundretallet. Men eierne utsatte og utsatte arbeidene.

I dag settes skipet endelig i tørrdokk ved Hirtshals Yards for å avklare om det kan reddes.

Der skal det ligge en uke for inspeksjon av skroget. Hvis det skal restaureres, er Arne Arneson den som stiller seg først i køen for å hjelpe til.

– Skulle bidratt mye for å få den i stand igjen. Det er en fantastisk båt å ta vare på.

Også danske sjømenn har varslet at de ønsker å bidra til å gjøre fartøyet sjødyktig igjen.

LES OGSÅ:

Får ikke Riksantikvar-støtte

Hamens eiere åpnet tidligere denne uken for å fullføre bevaringsplanene for skipet, men Riksantikvaren vender tommelen ned for prosjektet.

Det norske skipet MS Hamen, som i årevis har ligget som en verkebyll på svensk side av Iddefjorden, ble slept til havna i Hirtshals i Danmark via Halden den 8. desember i fjor.

I Sverige mente man at det norske skipet var en miljørisiko, der det lå i et naturreservat i grensefjorden mellom Norge og Sverige.

Det lå i kortene at skipet skulle fjernes for enhver pris, og det svenske skatteverket jobbet med saken, men stiftelsen bak Hamen kom de svenske myndighetene i forkjøpet, og fjernet skipet på egenhånd.

LES OGSÅ:

- Har ikke vernestatus, får ikke penger

Det er en norsk stiftelse, som er eiere av MS Hamen, og intensjonene har i følge eierne vært at Hamen skulle bli et flytende museum.

I desember 2010 fikk eierne av skipet 450 000 kroner fra Riksantikvaren til sikring av skipet, men i mars året etter sank Hamen etter en plutselig lekkasje, men ble reddet opp igjen.

Riksantikvaren varslet så senere i 2011 Hamen-eiere om at avtalen om vernestatus for skipet ville bli sagt opp, og at det gjenværende økonomiske tilsagnet til skipet på 1,5 millioner kroner ville bli trukket tilbake.

Til Halden Arbeiderblad sier stiftelsesmedlem Arne Øistein Holm nå, at skipets fremtid er uviss. Skipet kan bli skrotet, men også forsøkt reddet.

Holm sier at det skal søkes penger der det er mulig, for å finansiert en restaurering, og han sier til avisen at stiftelsen også håper på at Riksantikvaren kan komme inn i bildet igjen.

Men hos Riksantikvaren er man krystallklare på, at Hamen ikke er et prosjekt det skal satses videre på.

- Hamens vernestatus ble opphevet i 2011, og er således ikke søknadsberettiget til Riksantikvarens fartøyvernpost, sier Alexander Ytterborg hos Riksantikvaren til NRK.no.