Hopp til innhold

– Støtt heller andre flyselskap

Leder av partiet Rødt vil ikke slippe til Ryanair for innenriks luftfart.

Ryanair

Bjørnar Moxnes ber flykunder om å bruke alternativer til Ryanair.

Foto: Morten Holm / NTB Scanpix

– Hvis vi ønsker en trygg og sikker luftfart, er det et steg i feil retning å la Ryanair fly innenriks i Norge, sier lederen av partiet Rødt, Bjørnar Moxnes til NRK.no

I går ble det kjent at Ryanair ønsker å fly mellom norske byer, og at de er i forhandlinger med Avinor.

Moxnes frykter Ryanair vil gi sosial dumping i luftfarten.

LES OGSÅ:

– Har vidunderlige arbeidsforhold

– Ryanair er blant de aller verste flyselskapene i Europa. De kjører de ansatte knallhardt, de nekter faste kontrakter. Vi trenger ikke en aktør som Ryanair i Norge. De vil gi oss billige billetter, men de som betaler prisen for det er de ansatte. Det er etter vårt syn også en trussel mot sikkerheten i lufta, sier Moxnes.

Ryanair-sjef Michael O’Leary avviser dette og sier til Klassekampen at «de har vidunderlige arbeidsforhold.»

Men ikke alle er like negative. Fylkesordføreren i Østfold , Ole Haabeth , mener det er flere hensyn å ta, blant annet et ønske om en en levedyktig flyplass på Rygge.

– Jeg er positiv til innenriks med Ryanair, men jeg vil ikke legge skjul på at det er visse utfordringer med Ryanair. Med innenriksflyvninger så må man må finne løsninger, sier han.

LES OGSÅ:

Må betale prisene som er fastsatt

Avinor er nå i dialog med Ryanair, men sier til NTB at det irske flyselskapet må betale prisene som er fastsatt og som er offentlig.

Lederen i Rødt oppfordrer likevel til boikott av selskapet hvis de får fotfeste også innenriks.

– Hvis du flyr med Ryanair støtter du et selskap som driver med sosial dumping. Det er bedre å bruke alternativer til Ryanair som ikke baserer driften sin på å tyne de ansatte til det ytterste, sier Moxnes.