Hopp til innhold

– Feil å belønne ulovlig opphold

Stortingsrepresentant Svein Roald Hansen (Ap) er ikke enig med biskopen i Borg om at asylbarna må få amnesti.

Svein Roald Hansen (Ap)

Svein Roald Hansen (Ap) sier at familiene som rammes av avgjørelsen til Høyesterett må rette seg etter norsk lov.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

– Vi må ikke glemme at familiene som får avslag etter mange år, har fått saken sin behandlet i både UDI, UNE og ofte i retten, og nå altså til Høyesterett, og de har fått nei. Det må de rette seg etter, sier Hansen til NRK.no.

Biskop i Borg, Atle Sommerfeldt mener at Høyesterettsdommen fra fredag, som åpner for å sende ut barn som er født og oppvokst i Norge, er feil.

– De må følge norsk lov

Sommerfeldt ber i dag justisminister Grete Faremo om å gi asylbarn og familiene deres amnesti.

Svein Roald Hansen mener imidlertid at familier med asylbarn må følge norsk lov som alle andre.

– Det er lett å forstå at biskopen tenker slik. Men nå har Høyesterett faktisk gitt UNE medhold i at de to familiene det dreier seg om ikke har rett til opphold. Da er det slik at de må følge norsk lov, sier han.

Høyesterett avviste anken fra familiene til Verona Delic (9) og Mahdi Shabazi (9) på Rjukan. Dermed sendes Mahdi til Iran, mens Verona må forbli i Bosnia.

Les også:

– Retter seg ikke etter avslag

Dommen kan få avgjørende betydning for rundt 450 asylbarn i Norge. Hansen mener det blir feil å belønne ulovlig opphold i landet.

– Det er riktig at barna i disse familiene har bodd lenge i landet, noen er født her, men foreldrene har oppholdt seg ulovlig i Norge. De har ikke rettet seg etter et vedtak om avslag på opphold. Det å belønne det med at de allikevel får bli, har dessverre noen konsekvenser som er vanskelig å håndtere, sier han.

Frykter du at foreldre kan komme til å bruke barna som en måte å bli i Norge på?

– Jeg vil ikke kalle det å bruke barna. Men jeg tror det vil føre til at mange vil forsøke seg på dette, når vi ser at man ikke aksepterer et avslag på asylsøknaden, men bruker rettsapparatet og det å gå i kirkeasyl for å bli så lenge i landet at hensyn til barna vil slå inn.

Østfold Venstre støtter Borg-biskopens forslag om å gi asylbarna og familiene deres amnesti, det sier partiets førstekandidat Per Magnus F. Sandsmark.

Partiet ønsker blant annet å endre utlendingsforskriften slik at barn som har oppholdt seg i Norge i tre år anses som å ha «særlig tilknytning til riket» og at det samme må gjelde foreldre med daglig omsorg for barnet.