Hopp til innhold

Syk sel bodde i dusjen til Tanja

– Det eneste jeg ønsket meg til jul var at han skulle ha det bra.

Hadde sel på badet

Selen «Findus» bodde i dusjen til Tanja Swahn. Der ble han servert blant annet laks, torsk og sei.

Foto: Tanja Swahn

Det var fredag at Tanja Swahn fikk en telefon om at bekymrede turgåere på Vaterland i Fredrikstad hadde sett en liten, hjelpeløs selunge ligge på land.

– De fortalte at den hadde ligget på land i to døgn uten å søke vann, sier hun til NRK.no.

I frykt for at selen skulle bli angrepet av løshunder eller fugler, dro Swahn til området med hundebur og mat for å lokke til seg selen.

– Den var sløret i blikket og svak, sier hun.

– Har griset fælt

Vel hjemme hos dyreelskeren ble den rundt ti kilo tunge og 70 centimeter lange selen plassert i dusjen på badet.

Her fikk den både fuktighet, flere typer fisk og navnet «Findus».

– Det har vært spesielt å ha en sel på badet. Han har griset fælt. Men man må bare prøve å hjelpe det man kan, uansett om det er fugl, fisk eller dyr, sier Swahn.

Det var Fredriksstad Blad som først skrev om saken i går.

– Etter at de skrev om saken ringte Norsk Naturvern. Nå ble selen faktisk flyttet for fem minutter siden. Han har blitt mye sprekere, så nå har vi et stort håp om at den skal klare seg, sier Swahn til NRK.no søndag formiddag.

Skal slippes ut i havet

Etter en penicillinkur har selen kviknet til og fått normal kroppstemperatur. Nå skal den bli tatt hånd om av veterinærer og andre profesjonelle.

De sørger for at selen får i seg nok mat og væske, før han skal slippes ut i havet.

– Det er selvfølgelig målet, men han må ut i åpent hav så han har en sjanse, sier Swahn, som naturlig nok er glad for at det går bedre med gjesten hun har hatt boende i dusjen over helgen.

– At det skulle gå bra med selungen var den eneste julegaven jeg ønsket meg, så nå er jeg ganske glad. Det er i hvert fall stort håp om at det skal gå bra nå som den har vært så sprek, sier hun.