Hopp til innhold

Jegerne krangler om hvit elg

De fleste jegerne vil helst jakte den sjeldne elgen med videokamera. Men ikke alle..

Albinoelg
Foto: Privat/Kirsten Foss Hansen

Jaktlagene i området i Østfold der den hvite elgen holder til, har gått inn for å frede den hvite elgen som har vært observert i det siste.

Men leder i viltnemnda i Spydeberg, Sigmund Lerheim, er redd det sjeldne dyret likevel må bøte med livet når jakta i Østfold starter i dag.

- Jeg kan ikke garantere for at den overlever jakta så lenge det er folk som er uenige i at den skal få leve. Det er en holdning vi må ha respekt for, men jeg håper nå at den skal få henge med en vinter til, sier han til NRK.

Ikke forbudt å skyte hvit elg

De fleste jegerne vil la den kritt hvite elgen leve. Men ikke alle vil la seg bestemme over av flertallet så lenge det ikke er noe statlig forbud mot å skyte hvit elg, forteller Lerheim.

- Man får jo jaktkvoter, og der er elgene spesifisert etter alder og kjønn. Det står ikke om elgen skal være brun, grå eller hvit, naturlig nok.

- Men det er ingenting som tyder på at det er skadelig å la den få leve, så vi vil frede den av hensyn til kuriosaen, mer enn til jusen, sier han.

- Vil filme elgen

Oddbjørn Onsaker jakter sammen med Sætra jaktlag i område der den hvite elgen er. De bestemte seg i går kveld for å la elgen være.

- Det er ingen i vårt jaktlag som kommer til å skyte på den. Men vi vil filme den. En sånn helt hvit elg er jo litt artig å ha i området, sier han.

Onsaker har jaktet i over 40 år i området, og aldri tidligere har han sett en hvit elg.

- Jeg har hørt om en grå elg i Aremark-traktene, men ellers tror jeg ikke det er sett slike helt hvite elger i Østfold før, sier han.

 

Albinoelg
Foto: Privat/Kirsten Foss Hansen