Hopp til innhold

Kaster klærne for kreftsaken

Det er ikke for å spare utgifter til garderoben at jentene i Holmestrand byteater stiller nakne på scenen.

Kari Osbakken

Kari Osbakken og de andre jentene i Holmestrand byteater har en slags verdenspremiere på stykket 'Kalenderpikene'.

Foto: Anne Helene Gjelstad

De er en gjeng med modige amatørskuespillere som først stilte opp uten klær på en kalender. Nå skal de vise seg fram på scenen.

– Dette er et stykke om humor, varme og sorg, sier presseansvarlig for Holmestrand byteater, Tina Bullen Jensen.

Les også:

Begynte i Yorkshire

Mange kjenner den britiske filmen "Kalenderpikene" med blant andre Helen Mirren og Julie Walters fra 2003. Den var basert på en sann historie om kvinner i Yorkshire i England som stilte opp nakne på en kalender for å samle inn penger til et pårørendesenter for kreftsyke.

Senere skrev Tim Firth manus til et teaterstykke basert på filmen. Det ble blant annet satt opp på Oslo Nye Teater i 2010. Nylig ble det åpnet for at også amatørteatre kan få bruke manuset.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Tina Bullen Jensen

Tina Bullen Jensen med ett av bildene fra kalenderen som Holmestrand byteater selger til inntekt for kreftsaken.

Foto: Jan Gulliksen / NRK

En slags verdenspremiere

– Og Holmestrand byteater er så raskt ute med å sette opp dette stykket at vi nok kan snakke om en slags verdenspremiere for amatørteatre, smiler Bullen Jensen.

Som en del av dette teaterprosjektet stilte altså skuespillerne opp uten klær på en kalender. Og i den opprinnelige historiens ånd går overskuddet fra kalendersalget til kreftsaken.

– Vi håper å få inn en del penger til Kreftforeningen i Vestfold og pårørendesenteret der. Vi synes det er en viktig sak, og det er jo veldig mange som blir berørt av kreft.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kalenderpiker

Kalenderpiker fra Holmestrand byteater. Foran fra venstre: Cecilie Løvås, Nina Tollefsen, Vibecke Engø Jensen og Sigrid Lian. I midten fra venstre: Ingjerd Strømsvåg, Henny Brenna og Kari Osbakken. Bak fra venstre: Monica Østby og Ågot Li.

Foto: Anne Helene Gjelstad

Flytter grenser

Så når femten flotte kvinner fra Holmestrand byteater entrer scenen i Biorama i fem forestillinger med en svært så sparsom garderobe, er det for å gjøre en innsats for en god sak. Samtidig er nok dette prosjektet med på å flytte grenser for skuespillerne, tror Tina Bullen Jensen.

– For noen var det nok litt skummelt, særlig det å bli med på kalenderbildene. Men mange av jentene kjenner hverandre godt og er trygge på hverandre. Fotograferingen ble gjort av en kvinnelig fotograf hjemme hos en av jentene i rolige omgivelser, og det er blitt en utrolig fin kalender!

Øvelse Holmestrand byteater

Fra en av øvelsene på stykket 'Kalenderpikene'. Scenografien er ved Jon Løvås.

Foto: Tina Bullen Jensen