Hopp til innhold

Kon-Tiki-gutta fikk kunstnerpris

Vestfold fylkeskommunes Kunstnerpris 2012 ble mandag formiddag tildelt til filmregissørene Espen Sandberg og Joachim Rønning fra Sandefjord.

Espen Sandberg og Joachim Rønning

Filmregissørene Espen Sandberg og Joachim Rønning mottok mandag en pris for sitt arbeid med filmen Kon-Tiki.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

De to utflyttede sandefjordsguttene, som begge bor på Bygdøy, sier det kjennes veldig godt å bli satt pris på av sitt eget hjemfylke.

Deres siste film Kon-Tiki, hadde premiere for et par måneder siden, og er snart allerede sett av én million mennesker.

– Her startet karrieren vår

– Filmkarrieren vår startet i på Byskolen i Sandefjord. Vi er barndomskamerater, sa de to regissørene da de møtte elever fra Sandefjord videregående skole i Hjertnes kino og teater mandag.

Der fortalte de om sin egen karriere fra den spede begynnelse med videokameraet som faren til Joachim eide, om filming og dramatisering, om hvordan de fikk være med det daværende Vestfold video produksjon å lage reklamefilm, og fram til dagens suksess.

Etter videregående kom begge inn på filmskolen i Stockholm og de gikk der fra 1992 til 1994.

Espen Sandberg og Joachim Rønning mottar pris

Prisen på 75.000 kroner ble mottatt i Sandefjord.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Andre store suksessfilm

De fortalte om planene og hvordan de jobbet med Kon-Tiki, om innspillingen og om framtidsplanene.

De har markert seg i den internasjonale filmverdenen gjennom sine suksesser med filmen Max Manus og nå med Kon-Tiki, som allerede er avtalt vist på store internasjonale festivaler og solgt til en rekke land.

Espen Sandberg og Joachim Rønning er bevisste på sitt opprinnelige miljø og sin oppvekst og legger aldri skjul på at de kommer fra Sandefjord. Arbeidet med Kon-Tiki har satt Sandefjord og Larvik på kartet både nasjonalt og internasjonalt.

Hjertnes Kino, der prisen ble delt ut av fylkes varaordfører, Hans Hilding Hønsvall, før elevene fikk se filmen, var stedet der de i barne- og ungdomsårene vekket drømmen om å nå ut til et stort publikum.

– Drømmen har blitt til virkelighet

– Nå er drømmen blitt virkelighet, sier de to. Det er alltid gøy å komme tilbake til Sandefjord når vi har premiere på våre egne filmer. Det er en tradisjon vi gleder oss til å fortsette med, sier Espen Sandberg og Joachim Rønning.

Deres neste prosjekt, som de er i gang med, er en fiksjonsfilm basert på Lars Saabye Christensens bok «Beatles».

«Kon-Tiki er i 2012» har blitt del av programmet i Arbeidslivets kulturseilas og i Den kulturelle skolesekken i videregående skole i Vestfold. Enkelte skoler får eksklusivt besøk av regissørene – i tillegg til å oppleve filmen. Kon-Tiki er Norges kandidat til årets Oscar-nominasjon .

Mandag var det altså elevene ved den samme videregående skolen de selv har gått på, som fikk høre om filmen og innspillingen.

Flere andre videregående skoler i Vestfold får besøk av de to regissørene denne uka. En skole som ikke står på programmet denne gang, av en ukjent grunn, er Thor Heyerdahl videregående skole i Larvik.

Espen Sandberg og Joachim Rønning

Lydhøre elever fikk gleden av å høre på filmregissørene Espen Sandberg og Joachim Rønning.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Kunst forankret i Vestfold

Fylkesordfører Hans Hilding Hønsvall sier formålet med Kunstnerprisen er å yte honnør til den eller de som får prisen og å støtte prisvinnerens kunstneriske virksomhet.

I reglene for Kunstnerprisen vektlegges kunstnerens tilknytning til Vestfold. Det er dessuten ønskelig at prisen tilfaller kunstnere som utpeker seg ut over det lokale og regionale, samtidig er det viktig med lokal forankring og aktivitet i Vestfolds kunst- og kulturliv.

Vestfold fylkeskommunes Kunstnerpris 2012 tildeles de to regissørene med følgende begrunnelse:

  • Kunstnerisk kvalitet – har hatt stor suksess med spillefilmene Max Manus og Kon-Tiki.
  • Forankring i Vestfold – er bevisst sine røtter i fylket, og bidrar med sin erfaring og kunnskap tilbake til sine hjemtrakter gjennom skolebesøk og inn mot filmmiljøet i Vestfold.
  • Synliggjøring – setter Sandefjord, Larvik og Vestfold på kartet gjennom sin suksess med Kon-Tiki filmen.
  • Aktualitet – høster internasjonal anerkjennelse for Kon-Tiki filmen, og er Norges kandidat i kampen om Oscar-trofeet for kategorien beste fremmedspråklige film.

I år fikk fylkeskommunen inn forslag på totalt 11 kandidater til Kunstnerprisen. Vestfold fylkeskommunes Kunstnerpris er på kr. 75 000,-.