Hopp til innhold

– Stopp sneglen mens den har sex

For hvert par du tar på fersken redder du hagen din for inntil 800 snegler neste sommer. Det er paringstid i hagen.

Mordersnegler som parer seg

Her blir snegleparet tatt på fersk gjerning mens de er i ferd med å parre seg, og lage enda flere snegler.

Foto: Mette Stensholt Schau / NRK

Nå må du ut og drepe snegler i hagen. Det er nemlig paringstid og de hatede brune mordersneglene kan virkelig bli et stort problem hvis ikke du tar fatt nå.

Alle snegler er to-kjønnede, så når de ligger der og parer seg blir de begge fulle av befruktede egg. Begge kan de produsere opptil 400 egg hver.

– Kjønnsorganene sitter på siden av hodet, forteller professor Arild Andersen. Han er kanskje Norges fremste ekspert på snegler.

– Det er det vi ser som en klump mellom de omfavnende sneglene. De vrenger de blåhvite, blanke organene ut mellom seg og så overfører de sædceller til hverandre.

– Let etter eggene

Arild Andersen

– Du kan stoppe invasjonen av snegler i hagen din

Foto: Mette Stensholt Schau / NRK

De modner eggene inni seg i et par uker og så finner de seg et sted å legge dem

– De gjemmer eggene sine i hagen din. Det kan være under steiner eller gjerne under treverk som holder på fuktigheten. Det kan være lurt å lete etter eggene også. De er lette å se, sier professoren.

De er trillrunde, rundt tre millimeter i diameter, kritthvite og ligger i klumper på en 20 til 50 egg.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Boakjølsnegl

Denne sneglen kan være lurt å ha i hagen.

Foto: Mette Stensholt Schau / NRK

– Ikke drep jegersneglen

I jakten på de brune skogsneglene blir mange forskrekket over å finne en enda større snegle. Den er grå med svarte flekker. Leopardsnegl, tigersnegl. Den har mange navn. Det korrekte er boakjølsnegl. Den skal du ikke drepe. Det er en venn.

– Det er den raskeste og største sneglen i Norge, sier Andersen. Den er aggressiv og spiser både småsnegler og eggene til den brune i en viss grad. Men blir det mange av den er jo også den ute og spiser på planter, så det kan være lurt å holde den litt i sjakk, men noen av dem i hagen er bare et gode.

– Rydd i hagen

Snegler liker seg best i rotete, fuktige hager. Så det er hjelp i å fjerne planterester, komposten, kratt og langt gress. Da er det færre steder å gjemme seg, både for snegler og for eggene.

En tørr hage er bedre enn en fuktig. Det finnes også planter som sneglene ikke liker. Det kan være lurt å unngå det som er favorittmaten for snegler – for eksempel sommergeorginer og basilikum.

Akeleie, pelargonia, geranium, roser, nåletrær og klematis er bedre å ha i en sneglehage.